JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
torsdag 25 augusti 2016 VECKA 34

Svenska forskare har visat att ditt mentala hälsotillstånd styrs av din röst. I en studie har de visat att röstförändringar skapade i realtid påverkar talarens känsla av att må bra, vara ledsen eller vara rädd.  

I en studie publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) fick olika personer lyssna på sig själva genom hörlurar medan de läste upp en kort text. Fast samtidigt som de läste texten förändrades deras röster med hjälp av algoritmer för ljudbehandling och det visade sig att deras känsloläge helt klart påverkades i riktning mot det som den manipulerade rösten uttryckte.  

– Detta resultat visar att vi på ett omedvetet plan analyserar och blir påverkade av den känslomässiga information vi förmedlar i våra egna röster, säger Petter Johansson forskare vid Lunds universitet och en av personerna bakom studien.

Tydligt är alltså att vi ständigt lyssnar till våra röster för att få reda på hur vi mår.

Detta fenomen tros kunna utnyttjas i en mängd olika sammanhang framöver. Bara fantasin sätter gränsen, men ett exempel kan vara att öva sig inför ett framträdanden med publik.

– För att vem som helst skall kunna pröva och experimentera med vårt röstförändringsprogram, så har vi gjort det tillgängligt med öppen källkod på vår hemsida.

Studien har genomförts av forskare vid  Lunds universitet i samarbete med forskare vid Science and Technology of Music and Sound Lab (STMS), (IRCAM/CNRS/UPMC) och LEAD Lab (CNRS/ Université de Bourgogne) i Frankrike och Waseda University och University of Tokyo i Japan.

Här finns artikeln för nedladdning (länk).
Här kan du ladda ner röstförändringsprogrammet (länk).

MER LÄSNING:
 
MEST LÄST JUST NU
Nu rullar de första självkörande taxibilarna

I natt svensk tid plockade världens första självkörande taxi upp en passagerare i Singapore. Försöket sker i liten skala men redan år 2018 ska MIT-startuppen Nutonomy täcka hela Singapore.

Peter efter Leif på Acreo

Peter Björkholm tar över vd-stolen på forskningsinstitutet Acreo Swedish ICT från Leif Ljungqvist den 1 september. Han har arbetat på Acreo sedan 2012 som chef för sensorenheten.

Snart dubbel kapacitet i litiumbatterier

I november levererar MIT-avknopparen Solidenergy en första omgång laddbara batterier med dubbelt så hög volym- och viktkapacitet som dagens litiumjonbatterier. 

Svensk elektronik ur alla vinklar

Den 15 september är det dags för Smartare Elektroniksystems Summit 2016. Det blir en kostnadsfri heldag kring innovation, med elektronik i fokus. Vill du vara med är det dags att boka plats nu.

Renesas vill köpa Intersil

Den japanska halvledarjätten Renesas för samtal med den amerikanska kraftspecialisten Intersil om ett möjligt förvärv. Affären skulle kunna landa på tre miljarder dollar.

Thu 13:20, N = 200
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus