JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
måndag 26 september 2016 VECKA 39

Svenska forskare har visat att ditt mentala hälsotillstånd styrs av din röst. I en studie har de visat att röstförändringar skapade i realtid påverkar talarens känsla av att må bra, vara ledsen eller vara rädd.  

I en studie publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) fick olika personer lyssna på sig själva genom hörlurar medan de läste upp en kort text. Fast samtidigt som de läste texten förändrades deras röster med hjälp av algoritmer för ljudbehandling och det visade sig att deras känsloläge helt klart påverkades i riktning mot det som den manipulerade rösten uttryckte.  

– Detta resultat visar att vi på ett omedvetet plan analyserar och blir påverkade av den känslomässiga information vi förmedlar i våra egna röster, säger Petter Johansson forskare vid Lunds universitet och en av personerna bakom studien.

Tydligt är alltså att vi ständigt lyssnar till våra röster för att få reda på hur vi mår.

Detta fenomen tros kunna utnyttjas i en mängd olika sammanhang framöver. Bara fantasin sätter gränsen, men ett exempel kan vara att öva sig inför ett framträdanden med publik.

– För att vem som helst skall kunna pröva och experimentera med vårt röstförändringsprogram, så har vi gjort det tillgängligt med öppen källkod på vår hemsida.

Studien har genomförts av forskare vid  Lunds universitet i samarbete med forskare vid Science and Technology of Music and Sound Lab (STMS), (IRCAM/CNRS/UPMC) och LEAD Lab (CNRS/ Université de Bourgogne) i Frankrike och Waseda University och University of Tokyo i Japan.

Här finns artikeln för nedladdning (länk).
Här kan du ladda ner röstförändringsprogrammet (länk).

MER LÄSNING:
 
 
MEST LÄST JUST NU
Vill hålla takten i nätet

Sitime lanserar en plattform – Elite – som ska lösa tajmingproblem i kommande telekom- och nätverksutrustning. Den tar sig an utmaningar som hög temperatur, termisk chock, vibration och oförutsägbar luftflöde, utan att ge avkall på prestanda.

Kinesisk utmanare vässar oscilloskopen

Med fyra kanaler, en bandbredd på 100 eller 200 MHz och en samplingshastighet på 2 GSa/s hamnar kinesiska Rigols nya oscilloskopfamilj i ett veritabelt getingbo. Ett tungt försäljningsargument är priset som startar på 1 695 euro.

Svenska bränslecellen i kinesisk elbil

Powercells bränslecell S2 ska användas av ”en kinesisk aktör inom personbilsbranschen” som räckviddsförlängare i elbilar.

PPMP – esperanto för maskiner

För att sänka tröskeln för mindre företag som vill få in sina produkter i fabriker som använder Industri 4.0 föreslår tyska Bosch protokollet PPMP som en öppen standard för att utbyta data.

Ewaldsson avancerar på Ericsson

Telekomjätten Ericsson slår ihop sin teknik- och strategifunktion och ger ansvaret till Ulf Ewaldsson, som idag är teknikchef.

Mon 19:00, N = 200
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus