JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
tisdag 30 augusti 2016 VECKA 35

Luleå först med datacenter för öppen mätdata

Världens första datacenter för forskning på öppen mätdata inom big data och molnmjukvara, IT-utrustning, automation liksom kyl- och kraftutrustning. Så beskriver forskningsinstitutet Sics den pilotanläggning för storskalig datacenterforskning som just nu byggs i Luleå tillsammans med Luleå tekniska universitet

Temperaturer, luftflöden, tryck, energi, IT-last – mätdata av detta slag, uppmätta på ett datacenter i Luleå, kommer snart att bli allmänt tillgängliga. Siffrorna är guld värda för den som utvecklar produkter för datacenter för exempelvis kylning, elkraft, mekanik, automation. Och sådana siffror är inte lätta att få tag på.

tbm
Tor Björn Minde

– Det är kärnverksamhet för datacenteroperatörer så den typen av data släpper man inte ut, berättar Tor Björn Minde, vd på Sics North, för Elektroniktidningen.


– Vi bygger en anläggning där vi skall drifta big data och molntjänster för forskning. Samtidigt kommer vi att mäta en stor mängd storheter. Det datat kommer vi göra tillgänglig för forskning och innovationsprojekt.

Detta kallas ”öppen mätdata” och Luleå blir nu en unik källa till sådan.

De första tio racken kommer att innehålla 152 stycken Dellservrar av typen PowerEdge R730xd med totalt 3600 kärnor, 40 TByte primärminne och upp till 7 petabytes av lagring. Datacentret ska stödja alla universitet och industriföretag i Sverige med en experimentell miljö för forskning, innovation och demonstration av infrastruktur och IT produkter för datacenteranläggningar.

Datacentret öppnar under tidig vår och det är Hi5 som levererar IT-utrustning från Dell för den första fasen. Anläggningen är byggd av Datacenter Technology och lokalen tillhandahålls av NP3 fastigheter i Luleå.

Här kan du läsa mer om Öppna mätdata och andra forskningsprojekt i datacentret (länk).

MER LÄSNING:
 
 
MEST LÄST JUST NU
Med sikte på Industri 4.0

Den svenska kraftspecialisten Powerbox släpper fyra kraftaggregat för industrin. De levererar från 80 till 400 watt, kommer i närmare 30 variationer och är konstruerade för att strömförsörja system i industrimiljöer som kommunicerar i realtid över internet.

Dags för IoT-konferens i Lund

På onsdag i nästa vecka – den 7: september – slår Ideon i Lund åter upp dörrarna för en konferens i två dagar kring sakernas internet. Den snabba utvecklingen gör att årets konferens fokuserar på affärsnyttan, snarare än ny teknik och trender.

Sökes: fyra autonomi-professorer

Är du ett professorsämne och skulle du inte alls ha något emot en riktigt fet budget? Forskningsprogrammet Wasp – Sveriges största enskilda forskningsprogram någonsin – ställer fram fyra tomma professorsstolar.

ON Semi tvingas sälja IGBT:erna

ON Semiconductor måste sälja sin verksamhet inom IGBT:er för att få köpa Fairchild. Det har den amerikanska handelskommissionen FTC beslutat. Konsekvensen är att Littelfuse köper en del av ON:s produktportfölj, där bland annat IGBT:er ingår.

Batterilager snabbt lönsamt för flerbostadshus

Redan med så lite som 0,8–1,3 kWh centraliserad lagringskapacitet per lägenhet kan flerbostadshus minska sina effekttoppar med 40 procent. Det har elkraftbranschens intresseorganisation Power Circle visat i simuleringar.

Tue 20:30, N = 200
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus