JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
onsdag 24 augusti 2016 VECKA 34

Trollhättan lockar med 3D-printing i metall

Chalmers, Högskolan Väst och Swerea vill skapa en nationell arena för 3D-printing i metall förlagd till Trollhättan.

- Utmaningarna industrin står inför handlar om att kunna öka volymen på tillverkningen, öka takten, vilka material som finns tillgängliga och flexibiliteten i utrustningen. Dessa utmaningar tror jag den nya arenan kommer att kunna bidra till att lösa, säger Lars Nyborg, professor i material och tillverkningsteknik, Chalmers, i ett pressmeddelande.

Initiativet är ett led i att bidra till att minska miljöpåverkan och resursförbrukning inom industrin. Detta gäller både vid tillverkning och användning av olika produkter. Genom additiv tillverkning går det att minska både resursutnyttjandet och miljöpåverkan i och med att 3D-teknik kan ge lättare konstruktioner med mindre materialåtgång, kortare serier och högre grad av kundanpassning.

- Vi vill med gemensamma krafter vara med och stärka svensk industris konkurrenskraft. Vi har olika erfarenhet och kompetens att bidra med och vårt mål är att skapa en världsledande position för svensk industri inom området, säger Swereas vd Staffan Söderberg i ett pressmeddelande.

Läs Elektroniktidningens artikel om 3D-printning från november (länk).

MER LÄSNING:
 
MEST LÄST JUST NU
Bas i Arboga och världen som spelplan

Optoga, som gör lysdiodsmoduler för tillverkare av armaturer, har inte en tanke på att släppa fotfästet i Arboga, där företaget utvecklar framtidens produkter. I morgon inviger företaget sina nyrenoverade lokaler i den lilla orten mellan Örebro och Västerås. På onsdag i nästa vecka anländer 28 distributörer – fem från Kina – för utbildning.

Kemisk epilepsi-elektrod kan kopplas till hjärncell

En elektrod som både kan detektera och stoppa ett förestående epileptisk anfall och kan kopplas till en enskild neuron. Det har forskare på Linköpings universitet demonstrerat tillsammans med franska kollegor.

Snart dubbel kapacitet i litiumbatterier

I november levererar MIT-avknopparen Solidenergy en första omgång laddbara batterier med dubbelt så hög volym- och viktkapacitet som dagens litiumjonbatterier. 

Uppsalas neutronkanon går i graven

Uppsalas neutronkanon går i graven

När The Svedberglabbet i Uppsala stängs förlorar Sverige den största anläggningen för att testa strålningshärdighet hos elektronik. Industrin är upprörd men staten vill inte rädda anläggningen, skriver Dagens Industri.

Volvo och Uber samarbetar om självkörande bil

Biltillverkaren Volvo och taxiappen Uber lägger tillsammans 2,5 miljarder kronor på att ta fram en gemensam plattform till en självkörande bil. Den sista handpåläggningen kommer företagen att göra var för sig varför resultatet blir två olika modeller. De första bilarna ska testas redan i år och en kommersiell lansering är planerad till 2021.

Wed 23:00, N = 200
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus