JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
tisdag 30 augusti 2016 VECKA 35

I Wales, Storbritannien, bygger Vattenfall sin första större solkraftsanläggning, Parc Cynog. Det är en kombinerad vind- och solkraftspark, en av de största i världen faktiskt. Här ska Vattenfall placera knappt 19 000 solpaneler invid elva vindturbiner som stått där i 14 år. Planen är att parken ska börja producera el redan i slutet av mars.

El från sol är ett tillväxtområde för Vattenfall. De två energikällorna kompletterar varandra bra eftersom solen bidrar mest på sommaren medan det vanligen blåser mer på vintern.

Genom att dessutom bygga en solkraftspark i anslutning till en vindkraftspark fås ett antal synergier.

– Det gäller bland annat vägar och befintliga elinstallationer som kan användas för gemensam matning till nätet från både sol och vind, säger Claus Wattendrup, ansvarig för affärsområdet Wind på Vattenfall i ett pressmeddelande.

Solkraftsparken Parc Cynog kommer att bestå av 18 860 solpaneler och ha en installerad kapacitet på 4,99 MW. Det innebära en årsproduktion motsvarande den el som förbrukas av drygt 1 440 hushåll.

MER LÄSNING:
 
MEST LÄST JUST NU
Styr ljuset med kroppsrörelser

Philips Lighting är en av pionjärerna när det gäller LED-lampor vars färg och styrka styrs via smartmobilen. Nu tar företaget nästa steg och adderar en intelligent närvarosensor.

Datatrafiken ökar men energiförbrukningen minskar

Energiförbrukning och koldioxidutsläpp i Sverige från IT-, medie- och konsumentelektronik minskar sedan 2010 trots kraftigt ökad datatrafik.

Dialog halverar förlusterna med Smart GaN

Smart GaN är namnet på en ny teknik från brittiska Dialog Semiconductor. Först ut är en halvbrygga, baserad på två GaN-transistorer integrerade med drivning, logik och analoga block. Den halverar förlusterna vid kraftomvandling och är världens första i sitt slag att släppas på bred front från en större halvledartillverkare, hävdar Dialog.

ON Semi tvingas sälja IGBT:erna

ON Semiconductor måste sälja sin verksamhet inom IGBT:er för att få köpa Fairchild. Det har den amerikanska handelskommissionen FTC beslutat. Konsekvensen är att Littelfuse köper en del av ON:s produktportfölj, där bland annat IGBT:er ingår.

De knyts närmare WSI

Kistaföretaget Wireless System Integration, WSI, som är expert på antenner och radio men allt som oftast går in som totalentreprenör i IoT-projekt, har knutit till sig Magnus Melander (tv) och Tomas Bennich (th)  – två välkända personer inom den svenska startup- och IoT-världen. Herrarna tar plats i företagets ”advisory board”.

Mon 23:30, N = 200
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus