JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
söndag 25 september 2016 VECKA 38

I Wales, Storbritannien, bygger Vattenfall sin första större solkraftsanläggning, Parc Cynog. Det är en kombinerad vind- och solkraftspark, en av de största i världen faktiskt. Här ska Vattenfall placera knappt 19 000 solpaneler invid elva vindturbiner som stått där i 14 år. Planen är att parken ska börja producera el redan i slutet av mars.

El från sol är ett tillväxtområde för Vattenfall. De två energikällorna kompletterar varandra bra eftersom solen bidrar mest på sommaren medan det vanligen blåser mer på vintern.

Genom att dessutom bygga en solkraftspark i anslutning till en vindkraftspark fås ett antal synergier.

– Det gäller bland annat vägar och befintliga elinstallationer som kan användas för gemensam matning till nätet från både sol och vind, säger Claus Wattendrup, ansvarig för affärsområdet Wind på Vattenfall i ett pressmeddelande.

Solkraftsparken Parc Cynog kommer att bestå av 18 860 solpaneler och ha en installerad kapacitet på 4,99 MW. Det innebära en årsproduktion motsvarande den el som förbrukas av drygt 1 440 hushåll.

MER LÄSNING:
 
 
MEST LÄST JUST NU
Miljonregn över testbäddar och institut

Under parollen Testbädd Sverige satsar regeringen 845 miljoner kronor på strategiska innovationsområden, att stärka industriforskningsinstituten liksom test- och demonstrationsmiljöer.

Ett steg närmare straffskatt på elektronik

Det hårt kritiserade förslaget om straffskatt på elektronik finns med i regeringens förslag till budget för 2017. Skatten blir 120 kronor per kilo med ett tak på 320 kronor per vara.

Ericsson kan stänga Kumla och Borås

Igår publicerade Svenska Dagbladet uppgifter om att Ericssons fabriker i Borås och Kumla ska läggas ned som en del i sparpaketet på 10 miljarder kronor. Totalt skulle uppåt 3000 personer i Sverige kunna förlora jobben.

Ericssons IoT-patentpool får medlemmar

Qualcomm, ZTE, KPN och Interdigital ansluter sig till den IoT-patentpool Ericsson grundade i februari. Poolen har fått ett namn, Avanci, och började skramla med insamlingsbössan redan i april.

Lär dig mörklägga Ukraina

Den 25–27 oktober på Nalen i Stockholm kan du lära dig allt som är känt om cyberattacken på Ukraina i december 2015. 

Sun 22:30, N = 200
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus