JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
torsdag 25 augusti 2016 VECKA 34

Sensorer som planteras in i hjärnan och efter en tid löses upp – det har ett internationellt forskarlag utvecklat och med framgång testat på djur.

Sensorenheten är placerad innanför skallbenet och är förbunden med en trådlös sändare på utsidan av skallbenet. Tanken är att enheten ska kunna användas för att monitorera hjärnan på en patient efter operation.

Inopererade sensorer används redan idag, men forskarnas sensorer bryts ned utan att skada eller lämna spår efter sig, istället för att ligga kvar overksamma eller opereras ut.

Både chip, ledare, anslutningar och sensorer är byggda i ett nedbrytbart och kroppskompatibelt material. Själva tryck- och temperatursensorerna är mindre än ett riskorn.

Experiment visade att de nedbrytbara sensorerna hade samma noggrannhet som de motsvarande sensorer som används idag. De lämnade heller inga tecken på skador som inflammationer eller ärr, efter sig. En ytterligare bonus är att tillverkningskostnaden är lägre än den för dagens produkter.

Nästa steg är att testa tekniken på människor.

Den implanterade sensorenheten i storleksjämförelse med en nålspets.

Forskarna tror sig också kunna ta fram sensorer som mäter surhetsgrad och vätskerörelse. Och de tror att de kan ta fram upplösbara implantat som levererar medicin eller stimulerar eller spelar in neuronaktivitet.

Forskarna är en internationell grupp materialvetare, hjärnkirurger och ingenjörer. Studien publiceras i tidskriften Nature.

MER LÄSNING:
 
MEST LÄST JUST NU
16 nya miljoner för öppen innovation

Regeringen öronmärker i och år nästa år upp till 16 miljoner kronor till Vinnova för stöttande och stärkande av innovations- och utvecklingssamarbeten mellan större industriföretag och små innovativa företag.

Bas i Arboga och världen som spelplan

Optoga, som gör lysdiodsmoduler för tillverkare av armaturer, har inte en tanke på att släppa fotfästet i Arboga, där företaget utvecklar framtidens produkter. I morgon inviger företaget sina nyrenoverade lokaler i den lilla orten mellan Örebro och Västerås. På onsdag i nästa vecka anländer 28 distributörer – fem från Kina – för utbildning.

Peter efter Leif på Acreo

Peter Björkholm tar över vd-stolen på forskningsinstitutet Acreo Swedish ICT från Leif Ljungqvist den 1 september. Han har arbetat på Acreo sedan 2012 som chef för sensorenheten.

Nu blir ringfingerbetalning säkrare

Det här är den första betalringen med inbyggt kryptochip, enligt tillverkaren amerikanska NFC Ring och enligt  Infineon, som levererat det strömsnåla chipet.

Snart dubbel kapacitet i litiumbatterier

I november levererar MIT-avknopparen Solidenergy en första omgång laddbara batterier med dubbelt så hög volym- och viktkapacitet som dagens litiumjonbatterier. 

Wed 23:30, N = 200
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus