JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
lördag 24 september 2016 VECKA 38

Sensorer som planteras in i hjärnan och efter en tid löses upp – det har ett internationellt forskarlag utvecklat och med framgång testat på djur.

Sensorenheten är placerad innanför skallbenet och är förbunden med en trådlös sändare på utsidan av skallbenet. Tanken är att enheten ska kunna användas för att monitorera hjärnan på en patient efter operation.

Inopererade sensorer används redan idag, men forskarnas sensorer bryts ned utan att skada eller lämna spår efter sig, istället för att ligga kvar overksamma eller opereras ut.

Både chip, ledare, anslutningar och sensorer är byggda i ett nedbrytbart och kroppskompatibelt material. Själva tryck- och temperatursensorerna är mindre än ett riskorn.

Experiment visade att de nedbrytbara sensorerna hade samma noggrannhet som de motsvarande sensorer som används idag. De lämnade heller inga tecken på skador som inflammationer eller ärr, efter sig. En ytterligare bonus är att tillverkningskostnaden är lägre än den för dagens produkter.

Nästa steg är att testa tekniken på människor.

Den implanterade sensorenheten i storleksjämförelse med en nålspets.

Forskarna tror sig också kunna ta fram sensorer som mäter surhetsgrad och vätskerörelse. Och de tror att de kan ta fram upplösbara implantat som levererar medicin eller stimulerar eller spelar in neuronaktivitet.

Forskarna är en internationell grupp materialvetare, hjärnkirurger och ingenjörer. Studien publiceras i tidskriften Nature.

MER LÄSNING:
 
 
MEST LÄST JUST NU
En terabit/s per fiberkanal i fälttest


Genom låta användningen av olika symboler variera med deras respektive signalstyrka lyckas forskare öka informationsinnehållet i en fiberkanal med 30 procent till 1 terabit/s vilket är nära shannongränsen för kanalen.

Ericsson kan stänga Kumla och Borås

Igår publicerade Svenska Dagbladet uppgifter om att Ericssons fabriker i Borås och Kumla ska läggas ned som en del i sparpaketet på 10 miljarder kronor. Totalt skulle uppåt 3000 personer i Sverige kunna förlora jobben.

Lär dig mörklägga Ukraina

Den 25–27 oktober på Nalen i Stockholm kan du lära dig allt som är känt om cyberattacken på Ukraina i december 2015. 

Ewaldsson avancerar på Ericsson

Telekomjätten Ericsson slår ihop sin teknik- och strategifunktion och ger ansvaret till Ulf Ewaldsson, som idag är teknikchef.

ABB säljer kabeltillverkningen i Karlskrona

Danska NKT Cables köper ABB:s verksamhet för högspänningskabel, som sysselsätter runt 900 personer i Karlskrona. Transaktionen värderas till drygt 8 miljarder kronor. Det danska företaget har tidigare köpt Ericsson Cables fabrik i Falun.

Sat 22:30, N = 200
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus