JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
onsdag 31 augusti 2016 VECKA 35

Si1133Sola säkert!

Det är härligt att vara i solen men samtidigt förenat med risken att få malignt melanom. Silicon Labs vill minska problemet med en ny generation UV-sensor som i kombination med en sensor som förstår dina gester kan integreras i sportkläder eller byggas in i solstolen, solglasögonen eller i flaskan med solkräm.

Sensorn Si1133 mäter UV-ljuset med en noggrannhet på ±1,5 på UV-skalan och kan varna när du varit i solen för länge. Den mäter också den synliga delen av spektrum med en upplösning på 100 mlux vilket kan användas för att automatiskt justera intensiteten på en skärm – om man har en dylik.

Förutom sensordelens fotodioder finns dubbla AD-omvandlare med 23 bitar och en signalprocessor. Mätvärdena levereras över en I2C-buss med en takt på maximalt 3,4 Mbit/s.

Kretsen är 2 × 2 mm i en QFN-kapsel och drar 500 nA i viloläge.

Närhetssensorn Si1153 kan detektera rörelser på upp till två meters avstånd men också så nära som en centimeter. Den kan driva upp till tre dioder vilket ger möjlighet att tolka tredimensionella gester. Känsligheten är bättre än 100 mlux vilket i praktiken innebär att sensorn kan placeras bakom mörkt glas och ändå fungera.

Data levereras på  I2C-bussen med maximalt 3,4 Mbit/s och strömförbrukningen är 500 nA i viloläge.

Kretsen finns i två kapslingar på 2 × 2 mm respektive 2,9 × 4,9 mm.

För den som vill testa kretsarna finns ett utvärderingskort kallat 115XOPT-EXP-EVB.

I kvantiteter om 10 000 exemplar kostar UV-sensorn 1,13 dollar medan gestsensorn kostar 1,84 dollar och upp.

MER LÄSNING:
 
 
MEST LÄST JUST NU
Dags för IoT-konferens i Lund

På onsdag i nästa vecka – den 7: september – slår Ideon i Lund åter upp dörrarna för en konferens i två dagar kring sakernas internet. Den snabba utvecklingen gör att årets konferens fokuserar på affärsnyttan, snarare än ny teknik och trender.

Efter 40 år – NI får ny vd

James Truchard har varit vd på National Instruments sedan han var med och grundade företaget 1976. Nu är det klart att den 73-årige veteranen ersätts av företagets mångårige finanschef Alex Davern.

Sökes: fyra autonomi-professorer

Är du ett professorsämne och skulle du inte alls ha något emot en riktigt fet budget? Forskningsprogrammet Wasp – Sveriges största enskilda forskningsprogram någonsin – ställer fram fyra tomma professorsstolar.

ON Semi tvingas sälja IGBT:erna

ON Semiconductor måste sälja sin verksamhet inom IGBT:er för att få köpa Fairchild. Det har den amerikanska handelskommissionen FTC beslutat. Konsekvensen är att Littelfuse köper en del av ON:s produktportfölj, där bland annat IGBT:er ingår.

De knyts närmare WSI

Kistaföretaget Wireless System Integration, WSI, som är expert på antenner och radio men allt som oftast går in som totalentreprenör i IoT-projekt, har knutit till sig Magnus Melander (tv) och Tomas Bennich (th)  – två välkända personer inom den svenska startup- och IoT-världen. Herrarna tar plats i företagets ”advisory board”.

Tue 23:30, N = 200
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus