JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
onsdag 24 augusti 2016 VECKA 34

USA utvecklar vindkraftverk på 50 MW

Vindkraftverk med 200 meter långa rotorblad – det ska USA:s energidepartement testa i ett forskningsprojekt. Dagens längsta blad ligger på 80 meter. Slutmålet är att till låg kostnad kunna bygga vindturbiner som levererar 50 MW.

Det är bara när det blåser lite som bladen fälls ut till sin fulla längd. När det blåser för mycket fälls de ihop som ett paraply. Därmed utsätts bladen för mindre påfrestningar och kan dimensioneras ner.

Tekniken utvecklas på Sandia National Laboratories och kallas SUMR (Segmented Ultralight Morphing Rotor).


Konstruktionen är inspirerad av hur palmer böjer sig efter stormen.

Inspirationen kommer från hur palmer fäller ihop sina blad vid storm. Turbinen är vänd från vinden och inte mot vinden som i konventionella vindkraftverk.

Att bladen tillverkas i segment underlättar som bonus både tillverkning och transport.

Sandia har redan utvecklat teknik för turbinblad på 100 meter som ger turbiner på 13 MW, och man hoppas nu kunna använda samma lösningar i ännu större konstruktioner.

Dagens kraftigaste vindkraftverk har 80 meter långa blad och levererar 8 MW. Typiska vindturbiner levererar 1-2 MW med 50 meter långa blad.

Projektet leds av Virginiauniversitetet. Kommersiella partners är Dominion Resources, General Electric, Siemens och Vestas.

År 2030 ska ska 20 procent av USA:s elektricitet komma från vindkraft, planerar DOE.

KÄLLA: Physorg

MER LÄSNING:
 
MEST LÄST JUST NU
Tesla beställer svensk mjukvara för krocktest

Linköpingsbolaget Image System har fått en initial beställning på analysmjukvara från elbilstillverkaren Tesla Motors. Mjukvaran ska enligt det svenska företaget användas i Teslas krocktestlabb.

Redan 2021 skippar Ford ratten

Självkörande bilar utan ratt och pedaler. Det tänker biltillverkaren Ford börja masstillverka inom fem år. Tillämpningen liknar kollektivtrafiken där man ska kunna stoppa fordonet och dela färden med andra.

Snart dubbel kapacitet i litiumbatterier

I november levererar MIT-avknopparen Solidenergy en första omgång laddbara batterier med dubbelt så hög volym- och viktkapacitet som dagens litiumjonbatterier. 

ABB talar smarta elnät


När förnybar energi adderas till elnätet förändras förutsättningarna markant. Energitillförseln kommer från flera håll och varierar med dygn och årstid. Flödet är inte längre enkelriktat, utan flerriktat. För att hantera detta krävs digitala system för övervakning, kommunikation och styrning längs hela värdekedjan, menar ABB under öppningsceremonin vid Cigré-konferensen som pågår i Paris.

Yumi är årets bästa industrirobot

ABB-roboten Yumi har fått utmärkelsen ”Golden Finger”. Det är första gången denna utmärkelse delats ut – tanken är att den ska markera början på Kinas strategi ”Made in China 2025” som syftar till att förvandla Kina till ett ledande tillverkningsland internationellt.

Wed 06:30, N = 200
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus