JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
måndag 29 augusti 2016 VECKA 35

arm-5g-930x711

Ny Cortex R-kärna vill in i 5G-modem

Cortex R8 heter den senaste medlemmen i brittiska ARM:s cpu-familj R. Den kan konfigureras till multikärna och har betydligt mer TCM-minne än föregångaren Cortex R7. Redan i år kommer vi att se R8 i processorer.

5G-modem och masslagring är två av de tillämpningar där ARM hoppas eller vet att R8 kommer att användas.

Enligt ARM är R8 den kraftfullaste realtids-cpu som kan köpas för pengar och ett utmärkt val för  basbandskretsar till den kommande mobilteknikgenerationen 5G.

Precis som föregångaren R7 har R8 en rörledning på 11 steg och out-of-order-exekvering. Till skillnad från R7 kan R8 konfigureras till dubbelkärna, trippelkärna eller fyrkärna. Dessutom den utrustas med upp till 1 Mbyte TCM-minne (tightly coupled) mot bara 128 kbyte för R7.

ARM räknar med att detta sammantaget ska kunna göra R8-processorer dubbelt så snabba som R7-processorer.

Tillverkad i 28 nm HPM ska R8 kunna köras 1,5 MHz.

Minst två processorer med R8-kärnor – en från Huawei – är under utveckling och minst en R8-processor kommer släppas innan året är slut.

R8 stöder LTE-Advanced Pro och ”5G”, enligt ARM.

Brittiska ARM licensierar ritningar till cpu-kärnor och andra företag använder dessa för att konstruera processorer. Företaget har en stark ställning inom mobiltelefoner och med det som bas har företaget blivit inbyggnadsvärldens största leverantör av cpu-kärnor.

Enligt ARM finns Cortex R-processorer i produkter från samtliga stora tillverkare av skivminnen och SSD-minnen.

ARM säger sig sedan länge vara störst när det gäller licensierbara cpu-kärnor för modemprocessorer. I sådan sitter även DSP-kärnor, vilka typiskt levereras av israeliska Ceva.

MER LÄSNING:
 
MEST LÄST JUST NU
De knyts närmare WSI

Kistaföretaget Wireless System Integration, WSI, som är expert på antenner och radio men allt som oftast går in som totalentreprenör i IoT-projekt, har knutit till sig Magnus Melander (tv) och Tomas Bennich (th)  – två välkända personer inom den svenska startup- och IoT-världen. Herrarna tar plats i företagets ”advisory board”.

Dialog halverar förlusterna med Smart GaN

Smart GaN är namnet på en ny teknik från brittiska Dialog Semiconductor. Först ut är en halvbrygga, baserad på två GaN-transistorer integrerade med drivning, logik och analoga block. Den halverar förlusterna vid kraftomvandling och är världens första i sitt slag att släppas på bred front från en större halvledartillverkare, hävdar Dialog.

Mobileye förlorade Tesla men vinner Delphi

Fordonsunderleverantören Delphi ska ta fram sin mest komplexa komponent någonsin – ett system som gör en bil självkörande. Till hjälp har företaget israeliska Mobileye, som nyligen förlorade Tesla som kund.

Pessimism trots högkonjunktur

Två av tre svenska underleverantörer hade ökad omsättning under årets andra kvartal. Men trots högkonjunktur finns det många frågetecken som dämpar optimismen. Det skriver Svensk Industriförening, Sinf, i sin senaste Underleverantörsbarometer.

Can och deep learning i samma chip

Dubbla Canbussar och stöd för fordonsstandarden ISO 26262 gör det tydligt villken marknad Nvidia siktar på med sin nya 16 nm-processor Parker.

Mon 10:40, N = 200
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus