JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
torsdag 1 september 2016 VECKA 35

lorawanLora-nät täcker Embedded World

En karta som visar var alla Nürnbergs bussar befinner sig – det kommer du att kunna se i Microchips och Semtechs mässbås på Embedded World i Nürnberg nästa vecka. Det är Semtech som demonstrerar sin energisnåla trådlösa IoT-nätteknik Lorawan.

Energibolaget Eons dotterbolag Digimondo kommer i mitten av i år att öppna Lpwan-nät (yttäckande strömsnålt nät) baserade på standarden Lorawan (LoRaWAN) i Nürnberg, Hamburg och Berlin. Nätet testades i Hamburg och Berlin i fjol och till Embedded Worldmässan ska det nu provköras även i Nürnberg.

På Embedded World ska Digimondo demonstrera en typisk tillämpning för nätet, att spåra bussar via deras Lorawanenheter. Microchip kommer under konferensen att dela ut utvecklingssatser uppkopplade till Nürnbergnätet, så att du kan testa själv.

Semtech levererar RF-komponenterna till  Digimondos nät och till Microchips utvecklingssatser.

Också München, Frankfurt, Stuttgart, Düsseldorf, Essen, Köln och kringliggande landsbygd har fått klartecken för utrullning av Lorawan.  Några tillämpningar väntas bli smarta elmätare, luftföroreningsmätare och spårning av fartyg.

Lorawan sägs ha lång räckvidd, ge lång batteritid, och vara bra på att tränga igenom väggar och andra hinder. Tekniken används i dagen jorden runt för bland annat övervakning av jordbruk, byggnadsadministration, vattenkonservering och spårning av naturkatastrofer.

MER LÄSNING:
 
 
MEST LÄST JUST NU
Svenska forskare visar vägen till högre solcellseffekt


Fotoner tas in från alla riktningar, uppkonverteras och skickas ut i en bestämd riktning. Forskare från Göteborgs universitet och Chalmers presenterar en teknik som kan leda till effektivare solceller.

Biometrichips är ny trend

Kretsar som scannar ögon och ansikten eller läser av fingeravtryck är en tillväxtmarknad, enligt taiwanesiska tidningen Digitimes, som hänvisar till industrikällor.

Can och deep learning i samma chip

Dubbla Canbussar och stöd för fordonsstandarden ISO 26262 gör det tydligt villken marknad Nvidia siktar på med sin nya 16 nm-processor Parker.

Med sikte på Industri 4.0

Den svenska kraftspecialisten Powerbox släpper fyra kraftaggregat för industrin. De levererar från 80 till 400 watt, kommer i närmare 30 variationer och är konstruerade för att strömförsörja system i industrimiljöer som kommunicerar i realtid över internet.

Volvo söker 400 ingenjörer

Volvo Cars planerar att anställa cirka 400 ingenjörer under det närmaste året. Främst i Göteborg, men även i Lund. Det är i första hand kompetens inom programvaruutveckling som företaget är ute efter för att stärka sin utveckling inom självkörande bilar, säkerhet och elektrifiering.

Wed 23:30, N = 200
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus