onsdag 27 juli 2016vecka 30
Annons
fb
STARTSIDA Internet of Things Embedded Power Energi Distribution Fordon Kommunikation Medicin Komponenter Produktion Test & mät Technical Papers

Altera om livet efter Intel Visa endast artikeln (fr utskrift)
Av Per Henricsson (per@etn.se)
24/2  Det har inte gått mer än två månader sedan Intels köp av Altera blev klart. Utåt sett är allt som vanligt men under ytan pågår ett intensivt arbete med att lära känna varandra för att snabba upp utvecklingstakten och ta fram nya produkter, berättar Chris Balough som är ansvarig för systemprodukter på Altera.

– Vi har kvar vårt eget försäljningsteam, våra egna utvecklingsingenjörer och vårt eget marknadsfolk. Även loggan är densamma även om den troligen kommer att ändras till Intel, säger Chris Balough till Elektroniktidningen.

Ett första steg i fusionsriktningen är att det under Alteraloggan numera finns en ”tagline” med texten ”now part of Intel”.

Intel betalade rekordsumman 16,7 miljarder dollar för Altera i fjol men exakt hur företaget ska slå mynt av förvärvet är oklart. Altera var redan en foundrykund till Intel och Intel har använt en av Alteras FPGA:er i en av sina produkter kallad Stellarton.

– De har offentligt sagt att de ska se till att vi kan snabba upp produktutvecklingen.

Köpet innebär att samarbetet kan bli intimare och att Altera – åtminstone teoretiskt – skulle kunna vara med och påverka utformningen av nya halvledarprocesser. Samtidigt är FPGA:er ingen volymprodukt jämfört med processorer, så det är svårt att se det ekonomiskt vettiga i allt för stora modifieringar av nästa generations halvledarprocess.

Men kanske hade fadäsen med Alteras 14 nm-produkter kunnat undvikas med ett närmare samarbete, i varje fall är Chris Balough säker på att det inte ska upprepas på 10 nm respektive 7 nm.

Altera gick ut i början av förra året och lovade att börja sampla Stratix 10 tillverkad i Intels 14 nm-process under hösten 2015. Så blev det inte, trots att Intel kör egna produkter i processen. Chris Balough kan inte svara på när starten blir, men försäkrar att det inte är något fel på processen utan att förseningen enbart beror på Altera.

– Vi har tagit hand om en del av de problem vi haft på 14 nm så att de inte ska upprepas på 10 nm och 7 nm, säger han.

Chris Balough påpekar också att affären gör det lättare för Altera att få full tillgång till Intels resurser och kunnande inom andra områden som byggsätt, opto och kraft.

Vad det här kan leda till är svårt att sia om men ett område som snabbt pekades ut när Intels intresse för Altera blev känt var servermarknaden.

Inom en månad ska det komma en produkt från Intel som innehåller en Xeonprocessor och en FPGA från Altera. Men det projektet startade redan 2014, långt innan köpet. Tänkbara kunder är företag som Amazon, Facebook och Google.

Chris Balough är snabb att påpeka att den nya serverprodukten inte ska ses som ett tecken på att Intel vill ersätta Arm-kärnorna i Alteras systemkretsar med sina egna processorer.

– De har köpt Altera för att de vill att verksamheten ska växa och har hela tiden sagt att det inte finns några planer på att stryka Arm från framtida produkter.

Hur mycket pengar som systemkretsarna genererar för Altera har företaget aldrig kommenterat. Inte heller ärkerivalen Xilinx ger några siffror.

– En sak vi sett är att det tagit längre tid från de första kontakterna till produktionen startat än vad vi är vana vid med FPGA:er.

Chris Balough förklarar skillnaden med att företaget med systemkretsarna – som både innehåller FPGA och processor – kommer in ett mycket tidigt skede i projekten medan kunder som köper konventionella FPGA:er redan gjort en hel del av utvecklingsarbetet när de väl bestämmer sig för vilken FPGA de ska använda.
Annons
Annons
Trevlig sommar önskar Elektroniktidningen!
article thumbnail29/6 Nu tar vi sommar. Vi återkommer med dagliga nyhetsbrev den 3:e augusti.Ha en riktigt skön sommar!
Första talaren till höstens Embeddedkonferens spikad
article thumbnail29/6 Är digitaliseringen den fjärde industriella revolutionen? Det är temat för Tomas Lagerbergs inledningsanförande på Embedded Conference Scandinavia i Kista i november. Tomas Lagerberg är chef för ABB:s automationsforskning i Sverige.
Sats för magnetisk kompetens
article thumbnail29/6 Amerikanska Coilcraft har utvecklat en labbsats med fokus på högfrekventa magnetiska komponenter. Med den nya satsen vill företaget erbjuda praktisk vägledning i klassrum och undervisningslabb.
Axplock från Almedalen
article thumbnail29/6 Hållbar produktion, självkörande bilar, robotarna som tar över politik och en hisnande resa genom rymden i sällskap med bland annat astronauten Christer Fuglesang. Det är bara några lockelser från Almedalsveckan 2016 på Gotland, med start söndagen den 3 juli.
Anna Wennberg: Arrow vill välja egen väg
article thumbnail29/6 För 27 år sedan publicerade föregångaren till Elektroniktidningens den allra första Komponenttoppen. Sedan dess har vi år efter år rangordnat de 30 företag som säljer mest elektronikkomponenter i Sverige. En övning vi förstått varit uppskattad läsning.
Han skapar tillväxt med företag som pusselbitar
article thumbnail29/6 När föregångaren till Addtech köpte privat-ägda Aratron för 34 år sedan kom Anders Claeson med på köpet. Då arbetade han som säljande ingenjör. 
Idag är han chef över affärsområdet Addtech Components, ett paraply över mer än 40 självständiga dotterbolag. Strategin är att bygga ett heltäckande pussel inom vissa segment av ganska små företag som har spetskompetens inom sitt gebit, 
är i ”världsklass” inom sin region och kan utvecklas vidare.
Codico ger Broadband muskler
article thumbnail29/6 Demand creation eller behovsskapande försäljning. Där har du kärnan i Broadband och samtidigt länken till österrikiska Codico som förvärvade den svenska komponentdistributören i november förra året.
Svensk gassensor får draghjälp
article thumbnail28/6 Göteborgsföretaget Insplorion får 2,8 miljoner kronor av Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, Mistra, för vidareutveckling av gassensorer för mätning av luftkvalitet. Utvecklingen ska ske i nära samarbete med Chalmers.
Ericsson opererar på distans
article thumbnail28/6 Med 5G krymper fördröjningarna i mobilnäten till under en millisekund, tillräckligt kort för att få haptisk återkoppling med realtidskänsla. Tillsammans med Kings College i London har telekomjätten tagit fram en demo där en läkare kan diagnosticera och operera på distans med hjälp av mobilnätet.
Nej till lagförslag om självkörande bilar
article thumbnail28/6 2017 finns 100 självkörande personbilar i Göteborg via Volvo Car Groups initiativ Drive Me. Men för att Volvo ska kunna testa sina självkörande bilar i verkliga situationer krävs lagändringar. Igår sa Datainspektionen nej till ett aktuellt lagförslag.
Fler företagskunder målet för Conrad
article thumbnail28/6 Den tyska distributören Conrad är nog mest känt som ett ”jätteclas­ohlsson” trots att många av de 700 000 produkterna i katalogen är komponenter, inbyggnadskort, styrsystem, kablage, 3D-skrivare och produktionsutrustning, saker som i första hand riktar sig till företagskunder. För att få fart på försäljningen till just företag anställdes nyligen en dedikerad säljare på det nordiska kontoret i Malmö.
5 minuter Ljupce Talevski: Europamästare i reparation av kretskort
article thumbnail28/6 Ljupce Talevski är flitigt förekommande på svenska och utländska tävlingar i hand­lödning. Han älskar elektronik och kan inte tänka sig att arbeta med något annat.
Huawei adderar 5G-ansvar i Göteborg
article thumbnail27/6 Den kinesiska telekomjätten Huawei utökar uppdraget för verksamheten i Göteborg. Det är regionens kompetens inom mikrovågs- och antennteknik som fällt avgörandet.
Konstruktionssats för kraft
article thumbnail27/6 Med konstruktionssatsen Power Management Lab Kit vänder sig Texas Instruments både till studenter och industri. Alla elektroniksystem behöver kraft, menar företaget när det släpper den nya serien labbsatser som ger praktisk vägledning inom power management med fokus på systemnivå.
Första modulen för NB-IoT
article thumbnail27/6 För två veckor sedan frystes specifikationen för NB-IoT, en del i den nya LTE-standarden som öppnar för smalbandiga och energisnåla IoT-tillämpningar. Schweiziska u-blox är först med att lansera en modul för NB-IoT även om kunderna får vänta till slutet av året på de första exemplaren.
Utbildning – passé eller nödvändig?
article thumbnail27/6 I dagens samhälle spelar utbildning en allt viktigare roll. I en global värld med växande antal välutbildade och med en större tillgänglighet på information hårdnar konkurrensen i alla avseenden. I länder som Kina betraktas utbildning som något vitalt. Inte bara för vem man är, men även för en själv och ens familjs framtid. En biljett till en bättre sådan.
Arrow stöder IoT-entreprenörer på Indiegogo
article thumbnail27/6 Om du presenterar en intressant IoT-idé på gräsrotsfinansieringssajten Indiegogo, kan du få gratis lift med distributören Arrow från start till mål – ända från utvärdering av produkt till marknadsföring.
Så vill distributörerna bli din IoT-allierade
article thumbnail27/6 Elektroniktidningen har kollat upp vilken typ av stöd distributörer  erbjuder för att locka till sig klienter inom området Internet of Things.
Volvo har fått snurr på hjulen
article thumbnail23/6 Igår drog Volvo Cars igång serietillverkning av nya V90. Därmed tillverkar företaget samtliga 90-modeller i Göteborg, i Torslandafabriken. Den egenutvecklade SPA-arkitekturen ligger bakom succén, som gjort att företaget på två år nära fördubblat antalet anställda – en utveckling som  väntas fortsätta.
Häng med IoT Sverige
article thumbnail23/6 IoT som löser samhällsutmaningar inom offentlig sektor. Det är den första satsningen IoT Sverige beslutat om. Vill du hänga på? I så fall är det hög tid att agera. Sista ansökningsdag är den 31 augusti i år.

För mer nyheter, testa en sektion nedan, eller gå till startsidan!

 

Internet of Things Embedded Power Energi Distribution Fordon Kommunikation Medicin Komponenter Produktion Test & mät

 

 
KOMMENTERAT
Kommentarer via Disqus

Annons
Administration Jan Tångring
Annonser Anne-Charlotte Sparrvik
Redaktion red@etn.se
Ansvarig utgivare Anna Wennberg på uppdrag av Elektroniktidningen Sverige AB
© Elektroniktidningen Sverige AB
Publiceringssystem Joomla, webbhotell Glesys