JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
fredag 26 augusti 2016 VECKA 34

Namur – en stad i mellersta Belgien – har beställt elva elhybridbussar och två laddstationer från Volvo. Det är en rekordorder för Volvo när det gäller elbussystem. ABB levererar laddstationerna.

Det är transportföretaget Transport en Commun, TEC, som står som köpare. Varje år åker över 250 miljoner människor med företaget, som enligt egen utsago lägger stor vikt i att utveckla hållbara transportlösningar.

– Elbussystem är en kostnadseffektiv lösning för städer som vill minska problemen med dålig luft och buller. Tillsammans med ABB har Volvo ett komplett och konkurrenskraftigt erbjudande till städer runt om i världen som vill gå över till ett hållbart kollektivtrafiksystem, säger Håkan Agnevall, vd Volvo Bussar, i ett pressmeddelande.

De elva bussarna, Volvo 7900 Electric Hybrid, har elmotor, batterier och en liten dieselmotor. I stadstrafik kan den drivas med el under upp till 70 procent av färden. Det ger 60 procent lägre energiförbrukning (Uppskattat värde på en stadsbussrutt på 10 kilometer, jämfört med en dieselbuss Euro 6) och mellan 75 och 80 procent lägre koldioxidutsläpp än en vanlig dieselbuss.

Laddstationerna som levereras av ABB laddar bussarnas batterier vid ändhållplatserna på bara några minuter. De kan leverera 150 kW, 300 kW eller 450 kW.

Affären är en så kallad turn-key lösning där Volvo tar ansvar för service och underhåll av bussar, batterier och laddstationerna till en fast månadskostnad. Trafikstart är planerad till slutet av 2016.

MER LÄSNING:
 
MEST LÄST JUST NU
Finland öppnar forskningsfab för företag

VTT:s halvdarfabrik i Espoo har mer kapacitet än var forskningsinstitutet behöver. Nu öppnas den för externa kunder som behöver mindre och mellanstora serier.

Yumi är årets bästa industrirobot

ABB-roboten Yumi har fått utmärkelsen ”Golden Finger”. Det är första gången denna utmärkelse delats ut – tanken är att den ska markera början på Kinas strategi ”Made in China 2025” som syftar till att förvandla Kina till ett ledande tillverkningsland internationellt.

Nu blir ringfingerbetalning säkrare

Det här är den första betalringen med inbyggt kryptochip, enligt tillverkaren amerikanska NFC Ring och enligt  Infineon, som levererat det strömsnåla chipet.

16 nya miljoner för öppen innovation

Regeringen öronmärker i och år nästa år upp till 16 miljoner kronor till Vinnova för stöttande och stärkande av innovations- och utvecklingssamarbeten mellan större industriföretag och små innovativa företag.

Luleås solcellsforskning får förstärkning från Italien

Forskaren, uppfinnaren, läraren och entreprenören Francesco Enrichi rekryteras för att arbeta med Luleå universitets forskningsprojekt Nano2solar. Pengarna kommer från Vinnovas samarbetsprogram Mobility for Growth.

Fri 06:30, N = 200
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus