JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Namur – en stad i mellersta Belgien – har beställt elva elhybridbussar och två laddstationer från Volvo. Det är en rekordorder för Volvo när det gäller elbussystem. ABB levererar laddstationerna.

Det är transportföretaget Transport en Commun, TEC, som står som köpare. Varje år åker över 250 miljoner människor med företaget, som enligt egen utsago lägger stor vikt i att utveckla hållbara transportlösningar.

– Elbussystem är en kostnadseffektiv lösning för städer som vill minska problemen med dålig luft och buller. Tillsammans med ABB har Volvo ett komplett och konkurrenskraftigt erbjudande till städer runt om i världen som vill gå över till ett hållbart kollektivtrafiksystem, säger Håkan Agnevall, vd Volvo Bussar, i ett pressmeddelande.

De elva bussarna, Volvo 7900 Electric Hybrid, har elmotor, batterier och en liten dieselmotor. I stadstrafik kan den drivas med el under upp till 70 procent av färden. Det ger 60 procent lägre energiförbrukning (Uppskattat värde på en stadsbussrutt på 10 kilometer, jämfört med en dieselbuss Euro 6) och mellan 75 och 80 procent lägre koldioxidutsläpp än en vanlig dieselbuss.

Laddstationerna som levereras av ABB laddar bussarnas batterier vid ändhållplatserna på bara några minuter. De kan leverera 150 kW, 300 kW eller 450 kW.

Affären är en så kallad turn-key lösning där Volvo tar ansvar för service och underhåll av bussar, batterier och laddstationerna till en fast månadskostnad. Trafikstart är planerad till slutet av 2016.

Pickering

MER LÄSNING:
 
magasinet

236
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)