JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
onsdag 31 augusti 2016 VECKA 35

Tjuvtitt på Lexus kommande bränslecellsbil

LF-FC är namnet på japanska Lexus fullstora konceptbil med bränsleceller och vätgastank som ska ge en försmak av den kommande flaggskeppsmodellen.

”Aggressivt elegant” och med en nytolkning av den karakteristiska spindelgrillen. Så beskriver Lexus konceptbilen LF-LC eller Lexus Future-Flagship Car/Fuel Cell som det fullständiga namnet lyder.

Bilen är hela 5,3 m lång och har en vätgasdriven bränslecell som producerar el till motorn som driver bakhjulen liksom till de två mindre elmotorer som är inbyggda i framhjulen. Därmed kan kraften snabbt fördelas om till det hjul där den gör bäst nytta.

Bränslecellsstacken är placerad baktill och styrenheten sitter fram medan vätgastankarna utformats som ett T längs bilens mitt och framför bakaxeln. Därmed får LF-FC en närmast idealisk viktfördelning och en väghållning som en sportbil.

Många av bilens funktioner – som till exempel navigation, klimatinställningar och ljud –sköts med gester i luften, vilket gör att man inte behöver trycka på några knappar eller pekskärmar.

Vidare har bilen ett system som att den kan köra helt självt på en motorväg inklusive att anpassa sig till omgivande trafik inklusive filbyten och omkörningar. Systemet baseras på stereokamera, fem millimetervågsradar och sex LIDAR (laser-radar) som läser av bilens omgivningar 360 grader runtom.

Lexus räknar med att lansera bilen runt år 2020.

MER LÄSNING:
 
 
MEST LÄST JUST NU
Volvo hämtar utvecklingschef från Ericsson

Autonoma bilar som är uppkopplade och drivs med el, det blir Ödgärd Anderssons vardag när hon tar över som utvecklingschef för biltillverkaren Volvos verksamhet inom el, elektronik och chassi den 1 oktober.

Volvo söker 400 ingenjörer

Volvo Cars planerar att anställa cirka 400 ingenjörer under det närmaste året. Främst i Göteborg, men även i Lund. Det är i första hand kompetens inom programvaruutveckling som företaget är ute efter för att stärka sin utveckling inom självkörande bilar, säkerhet och elektrifiering.

Can och deep learning i samma chip

Dubbla Canbussar och stöd för fordonsstandarden ISO 26262 gör det tydligt villken marknad Nvidia siktar på med sin nya 16 nm-processor Parker.

Sökes: fyra autonomi-professorer

Är du ett professorsämne och skulle du inte alls ha något emot en riktigt fet budget? Forskningsprogrammet Wasp – Sveriges största enskilda forskningsprogram någonsin – ställer fram fyra tomma professorsstolar.

ON Semi tvingas sälja IGBT:erna

ON Semiconductor måste sälja sin verksamhet inom IGBT:er för att få köpa Fairchild. Det har den amerikanska handelskommissionen FTC beslutat. Konsekvensen är att Littelfuse köper en del av ON:s produktportfölj, där bland annat IGBT:er ingår.

Wed 06:00, N = 200
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus