JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Tjuvtitt på Lexus kommande bränslecellsbil

LF-FC är namnet på japanska Lexus fullstora konceptbil med bränsleceller och vätgastank som ska ge en försmak av den kommande flaggskeppsmodellen.

”Aggressivt elegant” och med en nytolkning av den karakteristiska spindelgrillen. Så beskriver Lexus konceptbilen LF-LC eller Lexus Future-Flagship Car/Fuel Cell som det fullständiga namnet lyder.

Bilen är hela 5,3 m lång och har en vätgasdriven bränslecell som producerar el till motorn som driver bakhjulen liksom till de två mindre elmotorer som är inbyggda i framhjulen. Därmed kan kraften snabbt fördelas om till det hjul där den gör bäst nytta.

Bränslecellsstacken är placerad baktill och styrenheten sitter fram medan vätgastankarna utformats som ett T längs bilens mitt och framför bakaxeln. Därmed får LF-FC en närmast idealisk viktfördelning och en väghållning som en sportbil.

Många av bilens funktioner – som till exempel navigation, klimatinställningar och ljud –sköts med gester i luften, vilket gör att man inte behöver trycka på några knappar eller pekskärmar.

Vidare har bilen ett system som att den kan köra helt självt på en motorväg inklusive att anpassa sig till omgivande trafik inklusive filbyten och omkörningar. Systemet baseras på stereokamera, fem millimetervågsradar och sex LIDAR (laser-radar) som läser av bilens omgivningar 360 grader runtom.

Lexus räknar med att lansera bilen runt år 2020.

Pickering

MER LÄSNING:
 
magasinet

236
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)