JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 14 oktober 2019 VECKA 42
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Klart: Foxconn köper Sharp

Efter många turer fram och tillbaka blev det idag klart att Foxconn köper 66 procent av den japanska elektronikjätten Sharp för 3,5 miljarder dollar. I ett gemensamt pressmeddelande säger de båda företagen att det blir en ”strategisk allians mellan två globala teknikledare”.

Den taiwanesiska kontraktstillverkaren Foxconn har länge försökt köpa krisdrabbade Sharp för att ta sig uppåt i värdekedjan. Bland annat är Sharp en stor tillverkare av de displayer som sitter i Apples mobiler och surfplattor, två produkter om tillverkas av just Foxconn. Köpet skulle enligt Reuters stärka Foxconns förhandlingsposition relativt Apple.

Affären har dock omgärdats av problem, bland annat dök det upp ”svarta hål” i bokföringen strax innan avtalet skulle skrivas under för en månad sedan. Foxconn har enligt uppgift sänkt budet med 900 miljoner dollar för att ta höjd för det.

Affären sätter punkt för självständigheten hos ett hundraårigt företag och är det största utländska förvärvet i den japanska tekniksektorn, skriver Reuters.

Sharp var länge framgångsrikt inom bland annat platta tv-apparater och satsade hårt på tillverkning av LCD-skärmar, en investering som lett till förluster efter hård priskonkurrens. Prognosen för innevarande budgetår som slutar sista mars ligger på minus 1,5 miljarder dollar.

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)