JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första Androiden utan Arm

mipsFörsta Androiden utan Arm

Hittills har alla Androidmobiler baserats på någon av Arms processorkärnor. Men nu kommer den första Armlösa, byggd kring en kärna från Mips. Mobilen har klarat Googles hela testsvit för Androidkompatibilitet.
Mips ger en stor del av äran åt kinesiska Ingenic Semiconductor, det företag som tagit fram kretsarna som sitter i mobilen, kallade Xburst (länk). Vem som tillverkat själva mobilen vill Mips dock inte berätta, bara att den säljs i Kina och Indien för under 100 dollar. Den lite suddiga bilden här intill som följde med pressreleasen avslöjar inget tillverkarnamn.

Mobilen är dock en fullfjädrad smartmobil med Android 2.2 (Froyo), och full tillgång till de hundratusentals apparna på Android Market. För att nå dithän, och för att få använda Androidlogon, krävs att mobilen klarar de cirka 24 000 testerna i The Android Compatibility Test Suite, även kallad CTS.

Google publicerar en CTS för varje version av Android, och delar upp testerna beroende på tillämpning – telefoni, kamera, navigation, skärm, wlan etc. Sedan är det upp till varje tillverkare att utföra testerna och skicka in resultatet till Google när man anser sig ha nått målen.

Mips chefsarkitekt Amit Rohatgi tror att fler processorföretag kommer att ta upp kampen med Arm inom kort.

– Vi applåderar Google, och ser fram emot uttalanden från Intel under de kommande månaderna, så att Googles dröm om arkitekturneutralitet besannas, skriver han i sin blogg.

Mips visade upp prototyper för mobilerna på mässan CES i vintras. Utöver den hittills onämnda tillverkaren har även kinesiska TCL en Mipsbaserad smartmobil på väg, som ska säljas via China Mobile.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)