JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Motorolas mobil med dockningsstation till Sverige

AtrixMobil med dockningsstation till Sverige

Atrix är den första smartmobil som är direkt konstruerad för att vara din primära dator. Motorola har utvecklat den med hjälp av Google. Den presenterades på mässan CES i januari och i oktober släpps den i Sverige.
Chansen att din nya smartmobil har en vassare processor än din gamla pc är ganska stor. Smartmobiler kör inte Windows, men om du lyckas besegra detta hinder  har smartmobilen dockad till en stor skärm och ett tangentbord inga problem att fungera som fullgod pc för de flesta typer av arbetsuppgifter och nöjen.

I och med att människors datoranvändning alltmer flyttas till mobilen, är den dockningsbara mobilen en stark kandidat för att bli en kommande vanlig användningsmodell. Motorola Atrix är intressant eftersom det är den första mobil som är direkt konstruerad för detta ändamål.

Atrix kör Android 2.3. När den kopplas till dockningsstationen startas en app som heter Webtop, som byter användargränssnittet mot någonting som bättre passar för skrivbordsbruk med stor skärm, tangentbord och styrplatta. Systemet kan också kopplas till en HDTV via HDMI, och förvandlas då till en multimediastation. Telefonsamtal fortsätter oavbrutet om Atrix tas bort ur dockningsstationen.

En gigantisk brist i produkten är att de pc-program du måste ha inte finns, eftersom Atrix kör Android och inte Windows. Som plåster på såren finns appar som ersätter Microsofts officeprogram. Ett annat alternativ är microsoftkompatibla kontorsappar i molnet, som exempelvis docs.google.com, som kan användas via webbläsaren.

Också appen Citrix Receiver finns  i paketet. Det är en app som låter användaren fjärrlogga in i en vanlig PC och använda den på distans. Upplevelsen – om bandbredden tillåter det – är som att sitta vid en vanlig pc. Men då har du degraderat Atrix till en simpel terminal och grundtanken att Atrix ska vara din primära dator har gått förlorad.

Det finns två dockningsstationer att välja mellan. Motorola HD Multimedia Dock ingår i priset. Den har en HDMI-port som låter dig använda valfri HDMI-skärm. Dockstationen Lapdock är ett extratillbehör med skärm och tangentbord som förvandlar din Atrix till en bärbar 11,6 tums android-pc på 1,1 kg.

Processorn i Atrix är en Nvidia Tegra 2. Den har en 1 GHz A9-dubbelkärna, en åttakärnig GeForce ULP för grafik och 1 Gbyte RAM. Atrix stöder WCDMA och wlan via 802.11n i 2,4 och 5 GHz.

Som en liten försmak inför företagens förestående äktenskap har Motorola och Google utvecklat delar av Atrix tillsammans, vilket möjligen också kan vara en indikation på vilka planer Google umgås med för sin egen mobiltillverkning.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)