JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Arms första 64-bitare – både för server och telefon

Cortex-A50

Arms första 64-bitare – både för server och telefon

Arms första två 64-bitarskärnor sorteras in i Cortex A-familjen och är avsedda för allt från mobiltelefoner till serverdatorer. Den snabba Cortex A57 och den snåla Cortex A53 är 64-bitarsversioner av 32-bitarna Cortex A7 och A15 och kan liksom dessa kopplas i en Big Little-konfigurering.

Cortex-A50

Cortex-A50

Klicka för större bilder!

UTMANAR INTEL I SERVRAR
Arms processorkärnor konkurrerar mot Intels x86-processorer.

En grundläggande skillnad är att Intel bygger egna x86-processorer från ax till limpa, medan Armkärnorna  är en av många komponenter i ett ekosystem av verktyg och IP-kärnor där dussintals  processortillverkare skräddarsyr olika Armprocessorer för olika behov.

Ett aktuellt exempel är AMD som igår annonserade planer på A50-servermultikärnor som utnyttjar en särskild egen förbindningsteknik.

Ett annat exempel är att ett av de viktigaste skälen till att Apple valde Arm över x86 var möjligheten att skräddarsy en egen processor.
När Arms teknikchef Mike Muller i en intervju i höstas talade om 64-bitare i mobiltelefoner, lät det som om han talade om år 2020. Men när Arm nu lanserar sina första 64-bitare tycks man hålla dörren öppen för dem i telefoner redan när de första processorerna släpps år 2014.

En stor del av pressmaterialet handlar om telefonen som tillämpningsområde. Under de senaste fem åren har prestanda i smarttelefoner ökat 15 gånger. Nu är det dags att ta steget upp från 32- till 64-bitars-CPU:er, enligt Arm

Att Cortex-A57 är Arms vassaste kärna någonsin är självklart. Men den klarar sig dessutom enligt Arm på samma strömbudget som de tidigare vassaste 32-bitarna. Och lilleman A53 – enligt Arm världens minsta 64-bitare – är snålare än de snålaste 32-bitarna.

Cortex-A57 och Cortex-A53 beräknas dyka upp i processorer år 2014. Bland licenstecknarna finns AMD, Broadcom, Calxeda, Hisilicon, Samsung och STMicroelectronics.
 
Fyra snåla A53 och fyra snabba A57 i en multikärna för en pekplatta eller notebook. Eller fyra snåla A53 och två snabba A57 i en multikärna för en telefon. Det är två av de Big Little-kombinationer som Arm nämner i sitt presentationsmaterial i lanseringen av A50-familjen.

Arms koncept Big Little innebär att den snåla och den snabba turas om att arbeta alltefter behov. I en Big Little-konfiguration kommer en A50-processor att kunna växla mellan att vara tre gånger snabbare än dagens snabbaste Cortex A-processor, och energisnålare än den i dag snålaste.

Big Little är intressant också för serverhallar där full belastning tillhör undantagssituationerna. Möjligheten att småputtra i lågenergikärnan eller att aktivt reglera vilken kärna som används, öppnar för energi- och investeringsminskningar på flera fronter.

De nya 64-bitarna är kodkompatibla med de gamla 32-bitarna. De stöder Corelink 400 och 500 och kan tillverkas i FinFET-processer. Arms kompilatorer har stött Armv8 sedan i höstas.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)