JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Oscilloskop med plats för sex instrument

Oscilloskop med plats för sex instrument

Tektronix blanddomänoscilloskop – instrumentet som är oscilloskop, logikanalysator och spektrumanalysator i en och samma burk – utökas med ytterligare tre instrument: digital multimeter, vågformsgenerator och protokollanalysator.
Det var många år sedan ett oscilloskop bara var ett oscilloskop. Idag är instrumentet lite av ett multiverktyg för elektronikingenjörer och amerikanska Tektronix är nog det företag som drivit trenden längst med lanseringen år 2011 av blanddomänoscilloskopet MDO4000 (länk). Det är ett oscilloskop som också rymmer tidssynkroniserad logikanalysator och spektrumanalysator.

Nu tar företaget ytterligare ett steg och stoppar in även en digital multimeter, en vågformsgenerator och en protokollanalysator utan att instrumentet för den sakens skull blir större. Fast de tre nya instrumenten finns bara i den nya 3000-familjen, en lite enklare variant av den existerande 4000-familjen men utan tidssynkronisering mellan delarna.

Tektronix passar på att sänka priset på MDO4000-familjen med 15 till 20 procent beroende på modell samtidigt som företaget slutar tillverka blandsignaloscilloskopet MSO4000.

– I princip får du spektrumanalysatorn gratis i MDO-familjen, säger Hailey Percival på Tektronix.

Den lite enklare MDO3000 kommer i tio modeller med två eller fyra kanaler. Bandbredden går från 100 MHz till 1 GHz och spektrumanalysatorn har motsvarande bandbredd som oscilloskopdelen som standard men går att bygga ut upp till 3 GHz. Andra tillägg som går att köpa till är 16 digitala kanaler för logikanalys med ett minne på 10 Msampel/kanal och olika analyspaket för databussar som I2C, SPI, RS-232, USB 2.0, Can, Lin och Flexray. Ett annat tillval är en vågformsgenerator med 50 MHz bandbredd och en DA-hastighet på 250 Mssampel/s. Minnet är på 128 ksampel.

Den som registrerar instrumentet hos Tektronik får en upplåsningskod till multimetern som tack. Instrumentet har fyra siffrors noggrannhet medan frekvensräknaren är bättre med fem siffror.

Alla tillval förutom uppgraderingen av bandbredden till 1 GHz går att låsa upp med mjukvarunycklar.

– Du kan uppgradera vartefter behoven kommer.

De passiva probar som följer med instrumenten har en engångskapacitans på 3,9 pF upp till 1 GHz, vilket är bäst i klassen enligt Tektronix,

MDO3000-familjen kostar i grundutförande mellan 2700 och 20700 euro beroende på antal kanaler och frekvensområde.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)