JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nutek anpassar byggsätt till miljön
16 miljoner kronor ställer Nutek till förfogande under de kommande dryga två åren för dem som vill utveckla miljöanpassade byggsätt. Det är nästan en fördubbling mot tidigare trots att Nutek fått sina anslag rejält nedskurna.

Det är motsvarande 7 miljoner kronor per år som ställs till företagens och högskolornas förfogande under drygt två år. Det mesta av pengarna ska användas gemensamt av företag med högskolor i så kallade samarbetsprojekt.

- Vi har i stort sett fått en fördubbling av anslaget mot tidigare, säger Håkan O. Håkansson som är kontaktperson för programmet på Nutek.

Håkansson anser att byggsättsforskningen spelar en viktig roll för svensk elektronikindustri.

- När det nu har kommit till två professurer i elektronikproduktion så vill vi ju följa upp det. Det här är vi ju glada för.

En mindre del av pengarna är avsatt för så kallade explorativa projekt - sådana som anses vara av strategisk betydelse för landet, men där industrin hittills inte har engagerat sig.

De flesta projekten inom programmet förväntas dra igång vid nyår, men redan den sista augusti måste projektförslagen vara inne.



Miljö är i tiden


Nuteks förra forskningsprogram på byggsättsområdet löpte mellan 1994 och 1996 med en budget på 9 miljoner kronor. Nytt i uppföljarprogrammet är - förutom den större budgeten - inriktningen mot miljöanpassning.

- Vi har ju haft en arbetsgrupp som kommit fram till att man ska satsa på miljö inom det här området. Vi har sett att det ligger i tiden, säger Håkan O. Håkansson.

En del av de nya pengarna till programmet frigjordes då Stiftelsen för strategisk forskning i våras tog över ansvaret från Nutek för mikroelektronikforskning värd 50 miljoner kronor per år.

Alexander Kristofersson



Myndigheter gillar elektronik


Den ökade satsningen på byggsätt är bara det senaste i raden av bidrag till elektronikforskningen. Flera offentliga beslut på sistone tyder på att elektronik har blivit poppis bland beslutsfattare.


• I budgetproppen i september lade regeringen undan 2,8 miljoner kronor för två professurer i elektronikproduktion - efter lobbying från Verkstadsindustrierna.


• I mars meddelade Stiftelsen för strategisk forskning att den tar över ansvaret för mikroelektronikforskning värd 50 miljoner kronor per år från Nutek. Den räddas därmed undan Nuteks 27-procentiga nedskärningar.


• Mikroelektronik blir inriktningen för det nya tekniska forskningsinstitut som med 100 statliga miljoner ska byggas i Göteborg. Det föreslog utredaren Jan S. Nilsson i mars.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)