JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 50 nya utvecklingsjobb tröst för Norrköping
Det blir Norrköping - inte Stockholm - som får större delen av amerikanska legotillverkaren Solectrons svenska utvecklingscentrum som drar i gång i början av september.

Leif Johansson heter chefen som räknar med att leda mellan 75 och 100 anställda, många värvade från Ericsson.

Drygt 50 jobb inom elektronikutveckling blir ett av de plåster som läggs på Norrköpings sår efter de fabriksnedläggningar som Ericsson aviserat i våras.

Amerikanska Solectron - ett av de två legoföretag som fått ta över tillverkningen av Ericssons AXE-kort - kommer i början av september att dra igång sitt svenska "produktintroduktionscentrum" i Stockholm och Norrköping.

Att en sådan avdelning skulle hamna i Sverige har varit känt sedan tidigare, men då uppgav företaget bara Stockholm som planerad hemvist. Att Norrköping får större delen av jobben är nytt.

- Vi räknar med att ungefär 30-35 procent av jobben hamnar i Stockholm och resten i Norrköping, säger Leif Johansson som blivit utsedd till chef för avdelningen och som blir en av dem som kommer att ha kontor i Stockholm.

Han kommer till Solectron från ett jobb som chef för en avdelning med namnet Core Unit Basic Technology inom Ericsson Telecom.



Producerbarhet


- Ambitionen är att samarbeta med våra kunders utvecklingsavdelningar. Det handlar om teknikval, komponentval, möjligheter att producera och testa, miljövänlighet och processval för att man ska få så små kostnader som möjligt, säger Leif Johansson.

Det kunden själv måste stå för är den funktionella konstruktionen, kretsschemat - åtminstone till en början.

Vid starten blir Ericsson den kund som står för nästan hela omsättningen, men Johansson säger att ambitionen på längre sikt är att skaffa en betydligt bredare kundbas.

Leif Johansson har arbetat inom Ericsson i 27 år, där han säger sig ha delat sin tid ganska jämnt mellan hårdvaruutveckling och produktion. Omkring hälften av tiden har han tillbringat utomlands, främst i Brasilien.

En stor del av personalen kommer att värvas från Ericsson. Det handlar i stor utsträckning om personer som jobbat med samma Ericssonprodukter tidigare. Den första tiden kommer de dessutom att sitta kvar i sina Ericssonlokaler, men under hösten ska de flytta till egna lokaler i Marievik i Stockholm och i Norrköpings teknikområde Pro Nova.

Alexander Kristofersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)