JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Javaprocessor siktar på höghastighetsvideo
Javaprestanda och multimedia. Det är fokus för Suns nya familj inbyggnadsprocessorer som har sina rötter i vliw-tekniken.


Amerikanska processor- och datortillverkaren Sun Microsystems släppte sin första javaprocessor i september förra året. Men många var skeptiska till dessa javaprocessorer, särskilt som Sun valde att inte tillverka kretsarna själva utan istället licensiera kärnorna till asictillverkare.

Nu satsar Sun åter på processorer som klarar att exekvera javabytekoden direkt i hårdvaran. På konferensen Hot Chips, som gick av stapeln i mitten av augusti, lanserade företaget en ny processorarkitektur kallad Majc (Microprocessor Architecture for Java Computing). Majc uttalas "magic" och klarar höghastighetsvideo och ljud. Arkitekturen är skalbar vilket bland annat innebär att flera processorer kan integreras på en och samma krets.

Arkitekturen skiljer sig från Suns tidigare cisc- och riscbaserade arkitekturer i det att den utnyttjar vliw-tekniken, very long instruktion words samt DSP- tillägg. Resultatet är att processorer baserade på majc kan exekvera instruktioner om 128-bitar parallellt. Att processorn klarar stora mängder strömmande data gör att den passar väl till multimediatillämpningar. Sun har angett allt från digital-tv-mottagare till videospelkonsoler som möjliga tillämpningar.



Upphottad javaprestanda


Enligt Suns bedömning kommer Java att dominera som plattform för kommande multimediaprodukter och därför har kretsens javaprestanda också piffats upp. Flertrådshantering samt möjlighet att exekvera kompilerad java och C/C++ är några förbättringar som ökar kretsens javaprestanda jämfört med tidigare javaprocessorer.

Detaljerna kring Suns första processor från denna familj kommer att avslöjas på konferensen Microprocessor Forum i början av oktober. Därefter förväntas företaget att licensera ut arkitekturen.

Susan Kelly

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)