JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Asickretsar för Sverige
Elektroniktidningen presenterar här en översikt av kretsar från 19 asictillverkare.

Flera tillverkare kan erbjuda över 50 kretsfamiljer, men här koncentrerar vi oss framför allt på de som är mest intressanta för den svenska marknaden.



Syftet med Elektroniktidningens översikt över asictillverkare är att hjälpa svenska konstruktörer att komma i kontakt med olika tillverkare och att ge en inblick i hur asicutbudet ser ut i Sverige. Inte helt överraskande har många kretsar som presenteras i tabellerna analoga funktioner och kommunikationsgränssnitt som Ethernet, USB eller ATM i sitt cellbibliotek.

De analoga funktionerna visar sig främst i form av AD/DA-omvandlare, oscillatorer, operationsförstärkare, blandare samt högohmiga motstånd. Enligt flera asicleverantörer har många svenska konstruktörer behov av att kunna blanda låga och höga spänningar, ibland upp till 400 V, på samma kisel.

Andra viktiga parametrar är ett brett frekvensområde - från DC till GHz-området - samt att tunnfilmsresistanserna i kretsen har hög noggrannhet.

Konstruktionsstöd från England


Ytterligare en viktig aspekt för en asickonstruktör är att ha tillgång till goda verifieringsmetoder och standardiserade konstruktionsverktyg som snabbt och smidigt klarar av att hantera miljontals grindkonstruktioner. I översikten har nästan samtliga tillverkare angett att de stöder EDA-verktyg från bland andra Cadence, Mentor och Synopsys.

De asicleverantörer som presenteras erbjuder också konstruktionsstöd, även om inte alla har det i Sverige. Vanligast är att man då kan få hjälp från tillverkarens företag i England enligt sammanställningen. Samtliga leverantörer i översikten åtar sig dock nyckelfärdiga uppdrag. Enligt en nyligen gjorde undersökning från marknadsanalysföretaget Dataquest kommer dock efterfrågan på tillämpningsspecifika standardprodukter att stiga framöver på bekostnad av nyckelfärdiga asiclösningar.

Just nu har emellertid asicleverantörerna i Sverige ett av sina bästa år. Hur det går i framtiden har Elektroniktidningen anledning att återkomma till.

Thomas Hedlund

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)