JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Viasystems hotar stänga skotska fabriker
Vinden har vänt på mönsterkortsmarknaden och det är dags även för världens största tillverkare, Viasystems, att konsolidera sin verksamhet.


Viasystems, som på bara två år blivit störst inom mönsterkortsbranschen, varnar nu att man troligen kommer att tvingas stänga två fabriker i Skottland. Enligt företaget är det en följd av att marknaden vänt dramatiskt, med prisminskningar på mellan 30 och 40 procent under förra året som följd.

Världsettan är dock inte ensamma om att känna av marknadsvändningen. Enligt den amerikanska branschorganisationen IPC har tillverkare av mönsterkort nämligen drabbats särskilt hårt av den ekonomiska krisen i Asien. I en nyligen genomförd enkätundersökning svarade hälften av USAs mönsterkortstillverkare att de allvarligt känner av prispressen.

Enligt Viasystems chef i Skottland, Derrick Bumpsteed, har något formellt beslut om nedläggning av de båda skotska fabrikerna ännu inte fattats. Mycket talar dock för att fabrikerna kommer att stängas helt. Redan i maj i år minskade Viasystems sin personal i Skottland med cirka 200. Totalt sett har de båda fabrikerna idag närmare 1 000 anställda.

Fabrikerna, som tidigare ägdes av Exacta och ursprungligen av STC, har tillverkat mönsterkort sedan början av 1960-talet. Ny utrustning för tillverkning av flerlagerskort har nyligen installerats som en del i en investering på tio miljoner pund. Utrustningen lär dock kunna utnyttjas i företagets anläggning i norra England, där ISLs gamla fabrik byggts ut till världens största mönsterkortsfabrik, invigd i somras.

Ett viktigt skäl till att Viasystems väljer att dra ner på sin verksamhet i Storbritannien är att den starka brittiska valutan försvårat exporten av de mönsterkort som tillverkas i landet. Därför är det även troligt att en del tillverkning från de nedläggningshotade fabrikerna överförs till anläggningar utanför Storbritannien.



18 fabriker


Viasystems tillbakavisar dock påståenden om att nedläggningen av de skotska fabrikerna skulle vara en följd av att företaget vuxit för snabbt. Det är ju bara två år sedan som Mills & Partners tillsammans med investeringsbolaget Hicks, Muse, Tate and Furst köpte amerikanska Circo och Lucents mönsterkortsverksamhet och bildade Viasystems.

Sedan dess har företaget köpt upp ett antal företag, vilket resulterat i totalt 18 fabriker världen över. Bara i Europa har företaget köpt upp brittiska Exacta, ISL och Forward Circuits, Ericssons mönsterkortsverksamhet i Norrköping liksom Zincocelere i Italien och Mommers i Holland.

Stefan Lager, vd för Viasystems i Norrköping, vill inte kommentera nedläggningen av de skotska fabrikerna och menar att detta på intet sätt berör företagets verksamhet i Sverige.

Gittan Cedervall

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)