JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. AMP och Berg får nya ägare
Franska Framatome köper amerikanska Berg och blir därmed nästa största kontaktdonstillverkare efter AMP, som är utsatt för ett uppköpsförsök av AlliedSignal.


Köpet av amerikanska Berg Connectors dubblerar i ett slag omsättningen för franska Framatome Connectors, FCI. Prislappen är på 1,85 miljarder dollar förutsatt att köpet godkänns av aktieägarna och berörda konkurrensmyndigheter.

FCI omsatte en miljard dollar förra året och Berg nådde upp till 785 miljoner dollar. Avståndet till marknadsettan AMP är dock fortfarande stort. AMP sålde för 5,468 miljarder dollar 1997.

Köpet stärker FCI:s position på den amerikanska marknaden. Vad köpet innebär för svensk del är inte klart. Bägge företagen har kontor i Stockholm och Berg äger sedan två år tillbaka Ericssons kontaktdonstillverkning i Katrineholm.

Om parterna är överens i fallet Framatome/Berg så är förhållandet det motsatta i AlliedSignals försök att ta kontroll över marknadsledaren AMP. AlliedSignal la den 4 augusti ett bud som värderar AMP till 9,8 miljarder dollar eller 55 procent över aktiekursen.

För billigt, tycker AMP:s styrelse som rekommenderat sina aktieägare att inte acceptera budet och dessutom tagit till juridiska spetsfundigheter för att blockera AlliedSignals försök. Utgången är fortfarande osäker men kampen har hittills fått AMP:s vd och styrelseordförande på fall.

Industrikonglomeratet AlliedSignals planer för AMP är tydliga: kapa kostnaderna och trimma organisationen. På så sätt ska vinsterna i företaget öka. AlliedSignal har ett förflutet i kontaktdonsbranschen då man ägde Amphenol en period under 80-talet.

Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)