JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Coldfire ersätter 68k
Motorola lanserar en kraftfullare variant av processorkärnan Coldfire plus en smidig uppgraderingsväg för att ersätta 68k.


Motorola senaste processorkärna Coldfire V4 har dubbelt så hög prestanda som den tidigare versionen, V3. Nykomlingen lovar 200 Mips, kompakt kod och låga systemkostnader.

Coldfire är en populär 32-bitars arkitektur avsedd för generella inbyggda tillämpningar. Den nya kärnan är utvecklad för en 0,25 μm process och har en klockhastighet på 150 MHz. V4-an bygger på en Harvard arkitektur och har "superskalärliknande" exekvering. Det betyder att arkitekturen endast har ett exekveringssteg men vissa instruktioner kan utföras parallellt. I V4 finns det flera nya instruktioner, vissa lånade från Motorolas trotjänare 68k, som ger kompaktare kod.

Trots Coldfires höga prestanda, tvekar ofta användarna av 68k processorer att byta kärna. Man vill kunna utnyttja sin gamla programkod.

En lösning till problemet lanserades i samband med Coldfire V4. Motorolas emuleringsbiblioteket CF68klib, som gör det möjligt att återanvända binärkod för 68k. Kunderna kan ladda ner detta gratis från webben. Källkoden för 68k exekveras i kärnan genom att emulera de instruktionerna och adresser som inte finns i Coldfire. De flesta 68k och Cpu32 processorer stöds av verktyget.

Motorola tror att volymerna för V4 kommer att överstiga V3:s före årets slut. De första mikroprocessorerna med V4-kärnan kommer dock först nästa år.

Susan Kelly

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)