JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Quartus klarar miljongrinds-PLD
CPLD-leverantören Altera presenterar Quartus, en programvara som stöder företagets kommande familj Apex med miljontals grindar.


- Quartus vänder sig både till traditionella PLD-konstruktörer som vill ha en enda integrerad verktygssvit och till konstruktörer av miljongrindarskretsar, säger David Greenfield som ansvarar för marknadsföringen av företagets konstruktionshjälpmedel.

Verktyget erbjuder de funktioner man kan förvänta sig av ett heltäckande verktyg i genren: schemainmatning, syntes, verifiering samt placering och ledningsdragning. Men Altera har lagt till ytterligare funktioner för de kunder som utvecklar kretsar med hundratusentals grindar.

Sådana kretsar utvecklas knappast av en ensam konstruktör utan av en grupp, och Quartus använder därför en central objektorienterad databas som kan nås via ett nätverk. För att hålla ordning erbjuds länkar till verktyg för revisionskontroll.



Distribuerat och inkrementellt


Stora konstruktioner brukar dessutom betyda långa kompileringstider, något Altera försöker råda bot på dels med distribuerad kompilering på flera processorer, dels med inkrementell kompilering. Om en konstruktion väl kompilerats en gång, så kräver en smärre förändring bara omsyntes och omplacering av den ändrade logiken. Resten lämnas orört.

Den nya syntesfunktionen Coresyn placerar ut konstruktionen på de tre typer av logikelement som CPLD-familjen Apex består av: produkttermer, LUTs (LookUp Tables) och inbyggt minne. Konstruktörer som vill pressa det yttersta ur kretsarna lär dock använda ett syntesverktyg på marknaden.

- Vårt synteserbjudande är inte marknadens vassaste. Resultaten blir runt 15 procent bättre med verktygsleverantörernas produkter, säger David Greenfield.

Quartus har ett öppet programmeringsgränssnitt som gör det möjligt för marknadens verktygsleverantörer att integrera sina produkter med Quartus. Den som nöjer sig med de funktioner som finns i Quartus kommer dock billigt undan - Altera har en ny typ av prissättning som gör det möjligt att prenumerera på verktyget för 2 000 dollar om året.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)