JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Celsiustech Electronics varslar 170 personer
Ett allt tuffare affärsklimat för försvarselektronikföretag gör att Celsiustech Electronics varslar 170 personer om uppsägning.

Det är framför allt lägre tjänstemän som ska bort, för att företaget ska bli mindre och effektivare. Samtidigt söker företaget upp till 30 nya civilingenjörer.

- Vi måste anpassa oss till marknaden, förklarar Göte Larsson, VD för Celsiustech Electronics. Försvarsindustrin i Sverige och Europa jobbar med kortare perspektiv numera och behöver inte så mycket hårdvara och det är ju vad vi levererar.

Det är därför företaget nu skär i antalet anställda i produktionsdelen av företaget. Framför allt är det lägre ingenjörer och tekniker i tjänstemannaställning som varslas om uppsägning. Omkring 70 av de varslade personerna är emellertid kollektivanställda.

- Det handlar totalt om cirka 20 procent av våra 850 anställda, säger Göte Larsson och tillägger att det mycket riktigt är en ordentlig nedskärning.

Men han säger också att företaget trots nedskärningarna har behov av att nyanställa kompetent personal och han tror att upp till 30 nya civilingenjörer kan beredas plats på företaget inom ett till ett och ett halvt år.

Naturligtvis kan detta leda till missnöje och frågeställningar för den personal som varslas och Göte Larsson berättar vidare att företaget har kopplat in olika personalorganisationer för att förenkla processen för alla inblandade.

Den minskade miltära spänningen i Nordeuropa har lett till att militärelektronik visserligen utvecklas vidare men inte produceras i lika stora serier som tidigare. Det vill säga, systemutvecklingen fortsätter men behoven av att tillverka tekniken ligger fortsatt lågt, åtminstone i jämförelse med några årtionden bakåt.

Det gynnar knappast något företag i branschen men slår minst mot stora försvarsjättar därför att de har många och stora marknader att slåss på. För mindre försvarsindustrier som Celsiustech Electronics blir situationen svårare.

- Vi måste konkurrera med företag som är mycket större än vad vi är, säger Göte Larsson och för att göra det måste vi bli en effektivare organisation och anpassa kostnaderna.



Delat upp företaget


Redan tidigare har Celsius vidtagit åtgärder för att bli mer effektiva. För omkring ett år sedan delades företaget upp i affärsenheter, ett grepp som enligt Göte Larsson först nu får full effekt.

- Nu kan vi skörda frukterna av vår omorganisation, säger han. Nu vet vi var vi kan bli mer effektiva.

Björn Segerblad

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)