JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Philips i Kista sålt till England
Finansbolaget GE Capital och det internationella konsortiet Advent International tar tillsammans över Philips Kistaindustrier. Det stod klart i förra veckan.

Philips Kistaindustrier tillverkar och utvecklar mätinstrument, huvudsakligen åt Fluke, och datakommunikationsutrustning. Dessutom finns en del som sysslar med IT-säkerhet.

Men i fortsättningen kommer den verksamheten inte att ske under Philips namn.

Som ny ägare står Advent International, ett internationellt konsortium som tillsammans med finansbolaget GE Capital köpt ett antal av Philips mindre verksamheter runt om i Europa.

- Vi har helt enkelt bestämt oss för att satsa på de stora verksamheterna och skära bort de mindre, förklarar Bengt Edling, VD för Philips Kistaindustrier.



Små mångmiljonbolag


Med mindre menas företag som har en omsättning på mindre än 400 miljoner kronor och med personalstyrkor på ett par hundra personer.

Philips i Kista faller definitivt in i den kategorin. Företaget har 56 anställda och omsatte det senaste verksamhetsåret omkring 40 miljoner kronor. Men Philips Kistaindustrier har gått med förlust.

- Men att företaget säljs har ingenting med det ekonomiska resultatet att göra, påpekar Bengt Edling.

Bengt Edlings roll i fortsättningen är inte heller klar. Det diskuteras för närvarande men han vill inte kommentera det vidare.

- Jag tycker inte att det är intressant i sammanhanget, förklarar Bengt Edling.

Han säger också att försäljningen inte ska komma att påverka personalsituationen, men att företaget trots detta är under luppen på grund av det dåliga ekonomiska resultatet företaget gjort.

- Vi ser över verksamheten, konstaterar Bengt Edling och låter förstå att det kan komma att handla om personalnedskärningar.



Tio företag i Europa


Förutom verksamheten i Kista säljer Philips också TV-testverksamheten i Köpenhamn, vägningsföretaget i Hamburg och ytterligare företag i Holland, Frankrike och Belgien. Totalt tio verksamheter.

De tio bolagen har varit till salu sedan början av året. Till en början fördes förhandlingar med ett flertal olika intressenter men Advent och GE Capital drog det längsta strået.

Björn Segerblad

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)