JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledarmarknaden återhämtar sig
Trots att det är höst tycks det våras för halvledarindustrin. Många tecken tyder på att en återhämtning av marknaden är på väg.

Hoppet om att konjunkturen är på väg att vända sprider sig nu inom halvledarindustrin. Detta sedan ett flertal positiva tendenser gett sig till känna. Bland annat uppvisade det så kallade "book-to-bill"-förhållandet sitt årsbästa värde under september. Dessutom tycks minnespriserna ha stabiliserats eller till och med vara på väg upp igen.

Enligt den amerikanska branschorganisationen Semiconductor Industry Association, SIA, nådde nyckeltalet "book-to-bill" upp till 0,99 under september i USA. Det är är den högsta noteringen under året. kvoten mellan nya order och levererade kretsar, "book-to-bill"-, 0,99 under september i USA. Det är det högsta värdet hittills under 1996. I augusti var kvoten, som är allmänt accepterad som en av de främsta indikatorerna på marknadens hälsa, 0,93.

Antalet order till amerikanska tillverkare ökade under september med 9 procent jämfört med månaden innan. Trots det är årets samlade septemberresultat 20 procent lägre jämfört med förr året. Men enligt SIA är det det mest positiva resultatet hittills under 1996. Siffrorna visar, om inte att konjunkturnedgången är över, så åtminstone att botten på konjunktursvackan äntligen nåtts, menar SIA.

Världsförsäljningen visar också tecken på att öka. "Book-to-bill"-förhållandet för hela världen ökade från 0,96 i juli till 0,97 i augusti och i september väntas kvoten bli 0,98.

Trots detta räknar de flesta analytikerna med att det kommer

att dröja till i mars nästa år innan kvoten hamnar över 1,0. Det innebär att de nya beställningarna är större än gjorda leveranser. Dessutom är de flesta prognoserna försiktiga för 1997, med endast medelmåttig tillväxt på mellan 10 och 15 procent i världen. Inte så illa kan tyckas, men knappast i klass med den 40-procentiga tillväxten under 1995.



Motorola minskar


Ljusningen tycks också bryta igenom lite olika. Motorola har exempelvis nyligen meddelat en kraftig orderminskning för årets tredje kvartal, medan Intel lovat ett bättre än väntat resultat för tredje kvartalet.

Prisraset för minnen anses dock vara över. Efter att ha sjunkit kraftigt under de senaste nio månaderna, steg priserna för vissa minnen med hela 40 procent under september. Tillverkare har rapporterat om ökad efterfrågan, som i vissa fall till och med lett till en brist på minnen.

Det finns dock analytiker som varnar att den ökade efterfrågan på 16 Mbit-minnen endast kommer att hålla i sig under ett par höstmånader, då persondatortillverkarna gör sig redo för julhandeln.

Gittan Cedervall

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)