JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rakettillväxt för xDSL i Europa
Marknaden för ADSL i Europa spås växa med 63,5 procent per år fram till år 2006 spår Frost & Sullivan i rapporten "xDSL Markets in Europe".
Avregleringen av telemarknaden, ökad efterfrågan på snabb Internetaccess och nya multimediatjänster driver teleoperatörerna att bygga ut kapaciteten i sina nät. En teknik som rider på vågen är xDSL. I fjol var den europiska marknaden värd futtiga 57,8 miljoner dollar men Frost & Sullivan spår att den växer till 2,13 miljarder dollar år 2006. Det innebär att det finns 6,7 miljoner nya xDSL-linjer i bruk år 2006.
 
Till att börja med räknar Donald Tait på Frost & Sullivan att det är ADSL-anslutningar som kommer att efterfrågas. Dessa ger en osymmetrisk koppling till Internet med större bandbredd ned till användaren än i returkanalen.
 
Efter hand kommer dock efterfrågan på symmetriska DSL-anslutningar att öka eftersom företag vill bygga virtuella nät eller låta sina anställda arbeta i hemmet.
 
xDSL är dock inte det enda alternativet för att åstadkomma bredband. Starka utmanare är kabelmodem, Ethernet, trådlös access och satellitsystem.
 
Konkurrensen tvingar teleoperatörerna att snabbare bygga ut xDSL för att inte tappa kunder till de konkurrerande teknikerna.
 
Den årliga tillväxttakten för ADSL uppskattas bli 63,5 procent medan de symmetriska alternativen, där man räknar in ISDN, VDSL, HDSL och HDSL2, förväntas växa med 87,3 procent. Dock är den marknaden betydligt mindre och spås inte omsätta mer än 255,1 miljoner dollar år 2006.
 
Den snabba tillväxten gör att fler tillverkare lockas in, men konkurrensen är tuff. De fem ledande leverantörerna i Europa har 80 procent av marknaden. Marknadsdominanten Alcatel har dessutom cementerat sin position genom köpet av Newbridge Networks.


Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)