JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Osäkerhetens år
Sällan har osäkerheten kring elektronikmarknaden varit så stor som inför det kommande året. På ett par månader har halvledaranalytikerna skruvat ner sina prognoser avsevärt - i december talade man om tillväxt kring 20-25 procent bara för att kring nyår komma med reviderade gissningar på mellan 5 och 10 procents tillväxt.

I USA kommer bolag efter bolag med vinstvarningar, både på halvledar- och på systemsidan. Hur snabbt tillväxten nu bromsar i USA, och hur det påverkar den europeiska elektronikindustrin känns klart vanskligt att sia om.

Ericsson har förvisso etablerat sig som marknadsledare för infrastruktur till tredje generationens mobiltelefoni. Men så länge inte ett enda 3G-samtal debiterats kund så känns det lite tidigt att spå hur den marknaden kommer att gå. Sista ordet kring de svenska 3G-licenserna är nog inte heller sagt ännu.

Allra dimmigast är det nog för mobiltelefonerna. Där är det idag omöjligt att gissa om eller när Ericsson får rätsida på sina problem och hur Nokia ska klara att åter rosa marknaden.

Hur tekniken förändras är lättare att förutsäga. Moores lag gäller alltjämt, må vara i en accelererad version. Men på ett antal teknikområden ska det bli intressant att se hur snabbt skiftet går. Exempelvis system på kisel, användningen av IP-block, övergången till 300 mm kiselskivor, användningen av FPGA för DSP-ändamål, och genombrottet för Bluetooth. Och kommer kontraktstillverkarna att fortsätta växa, eller ska outsourcingtrenden klinga av?

En sak är dock tämligen säker - bristen på kompetenta ingenjörer ser inte ut att lätta. Men något ska ju vara konstant också här i tillvaron.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)