JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flytande kristaller i ny högskärpeskärm
Plattare och lättare skärmar för högskärpe-tv. Det blir resultatet av en ny teknik baserad på flytande kristaller från Thomson Multimedia.
Thomson Multimedias amerikanska skärmföretag RCA har utvecklat en mikroskärmteknik kallad flytande kristall på kisel, LCOS (liquid crystal on silicon). Den kan utnyttjas för att göra skärmar för högskärpe-tv med tre gånger så hög upplösning som andra skärmar. LCOS-skärmar väger dessutom under 45 kg, vilket är 60 procent mindre än alternativen, och är plattare, med ett djupmått på 18 tum.
 
I viss mån liknar RCAs teknik Texas Instruments digitala mikrospegelteknik. RCA utnyttjar dock flytande kristaller istället för mikrospeglar och dessutom i en traditionell tv-apparat istället för en projektor.
 
RCA har samarbetat med det amerikanska skärmföretaget Three-Five Systems kring utvecklingen av tekniken, som är baserad på en uppsättning reflekterande ljusventiler kallade "imagers". Dessa mäter 20 mm på diagonalen och omfattar ett kiselsubstrat med drivkretsar för en aktiv matris som kontrollerar en uppställning av bildpunkter, ett lager flytande kristall och en glasskiva överst.
 
Varje bildpunkt, som mäter mellan 10 och 20 µm, är en flytande kristallcell ovanpå en reflekterande spegel. Genom att ändra den flytande kristallens läge kan det infallande ljuset fås att ändra sin polarisering. Mikroskärmen fungerar därmed som en uppställning av oberoende justerbara polariserare som ändrar rotationsvinkeln för det infallande ljuset.
 
En 50-tums tv baserad på LCOS-tekniken ska finnas på den amerikanska marknaden redan i sommar.


Gittan Cedervall
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)