JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu kommer den blyfria lodvågen
Ericsson och andra systemtillverkare höjer takten i arbetet mot blyfri produktion, och komponenttillverkarna lubbar på för att hänga med. Men för konstruktören är det ännu många frågetecken som måste rätas ut innan blyfri produktion blir vardagsmat.
Redan efter nästa årsskifte sikar Ericsson på att 80 procent av nyintroducerade produkter ska vara tillverkade utan blylod. Företagets mobiltelefon R380s hör till de produkter som redan har tillverkats utan bly.

Ericsson har prövat blyfri tillverkning i fem av sina svenska fabriker såväl som hos kontraktstillverkarna SCI, Solectron och Flextronics. Enligt föreslagna EU-regler ska all produktion ske med blyfritt lod från och med 2008. Genom att redan idag konstruera nya produkter för blyfri lödning hoppas Ericsson alltså att ämnet hinner fasas ut till år 2008.

- En bra produkt kanske håller i sex år och då vill vi slippa göra om den, säger Lars-Göran Bernau som leder Ericssons miljöarbete.

Lod utan bly smälter vid en temperatur som ligger 38 grader högre än blylodet. Komponenterna som används måste därför klara uppemot 260 grader Celsius, och det gör långt ifrån alla komponenter idag. Lättillgängliga listor över tåliga komponenter har saknats, och därför är isen ännu hal för de konstruktörer som ger sig på att konstruera system som ska tåla den blyfria produktionen.

Enligt Lars-Göran Bernau blir konstruktörens valfrihet till en början begränsad.

- Men leverantörerna samarbetar och presenterar sina tidsplaner vid våra förfrågningar, säger han.

Ericsson håller nu på att sammanställa en lista över godkända komponenter. Informationen förs in i den databas där konstruktörerna hämtar sina komponentuppgifter redan idag, så arbetsgången där förändras knappast.

Men förutom att hitta rätt komponenter kan det också bli ännu viktigare än tidigare att sprida tröguppvärmda komponenter över kortet. Annars kan tiden i ugnen behöva bli så lång att exempelvis små kondensatorer åldras. Det går också att sprida värmen med kopparlaminat.

Kristallerna trilskas

- åttioprocentsmålet tror jag kan bli svårt, säger Camilla von Wachenfeldt som samordnar Ericssonkoncernens inköp.

Kristalloscillatorer hör till de komponenter som är särskilt svåra att få fram i tillräckligt värmetåligt skick.

Camilla von Wachenfeldt ser däremot att komponenttillverkarna jobbar mycket för att få fram komponenter för blyfri lödning.

- Jag tycker att det skedde en ganska stor förändring under hösten förra året. Det har fått stor uppmärksamhet, säger hon.

- Det finns stora grupper enkla komponenter som redan klarar kraven. Många tillverkare håller på att kvalificera komponenter som redan finns.


Alexander Kristofersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)