JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. GSM-radio av ett fåtal kretsar
Amerikanska Silicon Laboratories gör en radiodel till GSM- och GPRS-telefoner som bara innehåller ner till 21 komponenter. I dagens mobiltelefoner krävs minst 130 komponenter för samma funktioner.
Marknadens mest integrerade radiodel till GSM-telefoner - det är vad det amerikanska halvledarföretaget Silicon Laboriatories hävdar att man åstadkommit. Konstruktionen, som fått namnet Aero, innehåller tre CMOS-kretsar och 22 kringkomponenter för en trebandsradio (900, 1800 och 1900 MHz). För en tvåbandsradio krävs inalles 21 komponenter, vilket enligt företaget ska jämföras med de ungefär 130 komponenter som används i Nokias mobiltelefoner. Totalt upptar Aero en kortyta på 400 kvadratmillimeter , mindre än hälften av tidigare lösningar.

Förutom ett sextiotal diskreta komponenter eliminerar Aeros arkitektur behovet av det ytakustiska filtret (SAW-filtret) för den nedblandade signalen, de lågbrusiga förstärkarna för varje band (900, 1800 respektive 1900 MHz) samt de två spänningsstyrda oscillatormodulerna på sändar- respektive mottagarsidan.

Gränssnittet mot basbandsdelen påverkas inte - företaget hävdar
att konstruktionen kan användas med samtliga basbandskretsar på marknaden. Aero klarar också alla GPRS-funktioner för snabb datatrafik.

Valt bort direktkonvertering

I de tre kretsarna har man delat upp funktionerna så att en krets tar hand om mottagning och sändning, en utgör gränssnittet mot basbandsdelen och en är en rf-syntetisator som i princip består av två faslåsta slingor, PLL:er. Alla är gjorda i 0,18 µm standard-CMOS, och tillverkade hos taiwanesiska TSMC.

- Vid 0,18 µm är CMOS så snabbt att det kan ersätta bipolärt och BiCMOS i mobiltelefoner. En stor fördel är att man då kan göra mycket mer i de digitala delarna, säger Tyson Tuttle, marknadschef på Silicon Laboratories.

Man har valt att inte använda direktkonvertering, då denna teknik enligt Tuttle ställer så höga krav på filtren att processutfallet inte blir tillräckligt högt. I stället blandar Silicon Laboratories ned signalen till en frekvens kring 100 kHz, för att sedan digitaliseras.

- Våra högupplösande översamplande AD-omvandlarna är en nyckelteknik, säger Tuttle.

Signalbehandlingen sker sedan digitalt, och slutligen skickas signalen genom tämligen enkla DA-omvandlare till basbandskretsen.

Aero finns i provexemplar, och ska enligt planen produceras i volym till sommaren. Ett utvecklingskort finns också framme. Impact Memec är svensk representant.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)