JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pelcon i nordisk kvartett
Går det att kombinera nordisk täckning med tekniskt stark närvaro i varje nordiskt land? Och på så sätt bli ännu konkurrenskraftigare? Det tror åtminstone de fyra komponentdistributörer som nu bildat samarbetsorganisationen Nordic C.
Under namnet Nordic C, där C står för Connection, har komponentdistributören Pelcon bildat en allians med danska C-88, norska Schive och finländska Yleiselektroniikka. De fyra, som alla är lagerhållande distributörer med gediget teknikkunnande, ska försöka dra nytta av samarbetsfördelar på nordisk basis utan att för den skull sätta sin egen identitet på spel.

- Konsolideringen bland de stora breda distributörerna i Europa gör att behovet av lokala distributionskanaler ökar, säger Sören Manicus på danska C-88, initiativtagare till samarbetet.

- Vi fyra är alla starka i våra egna länder, och det vill vi fortsätta vara. För att bli en bra nordisk distributör behövs lokal närvaro, säger han.

Storleksmässigt torde Nordic C hamna bland de 5-10 största nordiska distributörerna. De fyra har tillsammans runt 220 anställda och en omsättning på drygt 800 miljoner kronor, vilket är ungefär lika mycket som Memecgruppens tre bolag omsatte enbart i Sverige. Motsvarande siffra för marknadsledande Arrow var som jämförelse 2,3 miljarder kronor.

- Vi drivs av teknik och innovationer. Vi vill förstås växa, men vi kommer aldrig att bli en bred distributör, och har inga avsikter att konkurrera med Arrow och Avnet.

Tanken är i stället att använda den nordiska paraplyorganisationen när så är lämpligt. Exempelvis kan man tack vare nordisk täckning bli mer attraktiv som distributörer även för komponenttillverkare strax under toppskiktet. En fjäder i hatten kom redan i somras då Sanyo Semiconductor avslutade sitt samarbete med Arrow för att i stället låta sina produkter distribueras av Nordic C.

- Hatteland var vår nordiska distributör, och det fungerade utmärkt. Men efter Arrows köp av Hatteland så blev teknikstödet inte detsamma. Och våra produkter kan inte säljas utan ingenjörskunskap, kommenterar Holger Gerkens, Sanyos europeiske försäljningschef.

Nordic C har stora förhoppningar om att få representera fler tillverkare av liknande dignitet. Enligt Kari Peltovuori på Pelcon så får man dagligen förfrågningar från både mindre och större tillverkare.

Alliansen är ganska löst hållen. Dokumentet som reglerar samarbetet är på bara två sidor, och Sören Manicus säger med emfas att några advokater har man, gud förbjude, inte blandat in. Hur samarbetet ska bära frukt avgörs från fall till fall. Det kan handla om förenklad logistik, utlåning av personal, ökade möjligheter att följa kundernas projekt över gränserna och gemensam marknadsföring.

De fyra företagsledarna känner varandra väl, och äger dessutom hela eller delar av företagen, med undantag av börsnoterade Yleiselektroniikka.

- Vi har väldigt lika filosofi. Och vi har jävligt roligt när vi träffas, säger Sören Manicus.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)