JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Imegos fokus ger mätbar framgång
Imego har från start fokuserat på system med mikromekaniska sensorer. Den strategin ser redan ut att vara lyckosam.
Affärsidén för Imego, Institutet för Mikroelektronik i Göteborg, är att "tillverka demonstratorer, prototyper och produkter tillsammans med, och på uppdrag av, företag och forskare."

Institutet har bara två år på nacken. På denna relativt korta tid har man lyckats etablera sig som ett erkänt forskningsinstitut såväl i Sverige som internationellt. Man har vuxit till 60 personer, varav hälften har doktorsexamen, en internationellt sett mycket hög siffra. Ekonomiskt ser det också bra ut.

- Vi har fått ett storkontrakt med ett USA-företag på 23 miljoner kronor, där gyron och accelerometrar vi patenterat ska byggas in i en produkt. Det kontraktet gör att vi är lönsamma numera, säger vd Bill Brox.

Lönsamheten är inget självändamål - pengarna ska återinvesteras i forskningen. I år har Imego investerat runt fem miljoner kronor i en nätverksanalysator för 85 GHz för rf-memsprodukter.

Man har också lagt nära tre miljoner på ett rum med aktiva dubbla metallväggar som kompenserar för jordens magnetfält.

- Det är Sveriges mest magnetiskt skärmade rum, säger Bill Brox stolt.

än är det dock för tidigt att tala om succé för Imego, därtill är kontinuiteten för svag och institutet för litet. Fler produkter måste fram och fler stororder måste till. Förhandlingar pågår med flera internationella bolag varav ett i Japan. Detta kan enligt Bill Brox resultera i nya order i storleksordningen 20 miljoner. Dessutom ska man satsa mer på europaprojekt.

- Det lutar åt att vi når våra mål redan 2003 i stället för 2005 som vi tidigare sagt.

Samarbete med andra

Imego har också ett program där små och medelstora kunder kan betala med framtida royalties, ett program som ska stå för tio procent av verksamheten. I år har man skrivit tio sådana kontrakt, det största med Göteborgsföretaget Fixturlaser.

- Om tre år ska det sitta Imegolösningar i hälften av deras produkter, säger Brox.

En förklaring till de snabba framstegen är att man hela tiden tydligt fokuserat på sensorer och mikrosystemteknik. Visionen här är att vara bland de främsta i världen på området.

- När vi drog igång 1999 fanns inte mycket. Numera är sensorer en internationell megatrend, säger Bill Brox.

I strategin ingår att inte ha egna renrum eller andra produktionsresurser, utan samarbeta med andra. Genom att låta ett nätverk av underleverantörer syssla med produktionen är det lättare att fokusera på systemen snarare än på komponenterna.

Patent är en annan viktig del av strategin. Hittills har Imego lämnat in 25 patentansökningar, varav några beviljats. Bill Brox tror att de första patentintäkterna kan komma redan nästa år. Ett tiotal av patenten rör byggsätt.

- Morgondagens byggsätt måste kunna hantera elektroner, fotoner, vätskor och gaser. Skriv det, skriv att jag säger så och att vi har tagit fram detta. Riskkapitalisterna jagar oss, säger en påtagligt entusiastisk Bill Brox.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)