JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tenn billigast alternativ till bly
Mönsterkortstillverkaren Elektrotryck lanserar kort belagda med kemiskt tenn, en teknik som norska Elprint använt sedan i maj. Tenn blir Elektrotrycks billigaste ytbeläggning.
I takt med att konjunkturen blir bättre och att 1 juni 2006 - dagen då EUs blyförbud träder i kraft - rycker allt närmare så ökar också intresset för alla aspekter av blyfri produktion.

- Vi ser hur efterfrågan börjar öka i USA och i Europa, och tror att Sverige kommer också, säger Lars Blomberg, teknisk chef på Elektrotryck.

- Kunderna blir allt mer medvetna om miljöfrågor. Det gäller i synnerhet yngre personer. Vi har kunder som diskuterar Svanmärkta kort också, säger Lennart Åkerlund på Elprint.

För mönsterkort ser kemiskt tenn ut att växa fram som det mest efterfrågade alternativet. I maj gick norska Elprint över till att använda denna metod för samtliga sina kort, och nu lanserar även svenska Elektrotryck denna ytbeläggning. Och det är priset som styr.

- Kemtenn är vår lägst prissatta beläggning. För oss kostar visserligen OSP (organic solder protection) mindre, men tekniskt är kemtenn överlägset, säger Blomberg.

- Vi har sänkt priserna en hel del sedan vi gick över till enbart kemtenn, säger Åkerlund.

Båda företagen hävdar att kemtenn direkt kan ersätta dagens vanliga tenn-blybeläggningar, på samma typer av kort. Att lödugnarna måste ha högre värme beror inte på kortet, utan på den blyfria lodpastan.

- Men det kan fungera med exakt samma process också, med de gamla lödprofilerna. Det kan vara värt att prova, säger Lennart Åkerlund.

Varmförtenning och kemiskt guld på nickel är två andra blyfria alternativ som Elektrotryck också erbjuder. Varmförtenningen räknar bolaget dock med att fasa ut i takt med att kunderna går över till det billigare kemtennet, som också ger planare ytor. Jämfört med kemiskt guld på nickel ger kemtenn mindre mekaniska spänningar, bättre lödfogar och bättre uppflytning i hål. Kemtennkort kan lagras i 12 månader innan lödning, och klarar flera lödningar till skillnad mot OSP-belagda kort.

Kemiskt tenn är dock inte okontroversiellt, utan anses ibland farligt ur arbetsmiljösynpunkt.

- Men det finns faktiskt ingen forskning som bevisar att det är farligt. Vi har haft arbetsmiljöinspektionen här, de har kollat på vår process och inte haft några anmärkningar, säger Lars Blomberg.

Precis som bly är dock varken tenn eller nickel något som är direkt bra för naturen. Ur ren miljösynpunkt är därför OSP överlägset. Metoden har dock en hel del tekniska begränsningar, framför allt att OSP-belagda kort bara kan lödas en gång.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)