JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Handens rörelse styr mobilen
ST Microelectronics kan leverera prover av en accelerometerkrets som kombinerar både treaxlig avkänning och en seriell digital utgång. Kretsen demonstrerades på 3GSM World Congress i Cannes i förra veckan.
Det är första gången ett företag kombinerar en treaxlig MEMS-sensor och en gränssnittskrets i samma kapsel.

Kretsen, kallad LIS3L02D, siktar i första hand på en plats i framtida handterminaler. Där är den tänkt att användas för att införa nya rörelsebaserade gränssnitt som bygger på handrörelser.

Syftet är att göra terminalen manövrerbar med en hand. Användaren ska alltså inte behöva pekpenna, tumtangentbord eller annan inmatningsenhet. Den finska mobilutvecklaren Myorigo har redan tagit fram en telefon, kallad Mydevice, som kan styras på detta sätt.

Andra tänkbara tillämpningar är leksaker, industriell utrustning, robotar, fordonssystem och hushållsapparater som har behov av att känna rörelse, acceleration eller lutning.

Accelerometerkretsen består av en sensor och en kalibrerad gränssnittskrets som känner av kapacitansförändringar i sensorn och översätter dessa till digitala, seriella SPI- eller I2C-signaler. Den drivs med 2,7 till 3,3 V och har en ekvivalent brusacceleration på bättre än 500 miljondels g.

Under transport och service klarar kretsen accelerationer på upp till 3 000 g utan skador, vilket gör den tillräckligt stötsäker för att användas i mobiltelefoner.

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)