JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Förbättrat halvfabrikat vill ersätta halvstora FPGA:er
Nu kommer den andra generationen av AMI Semiconductors strukturerade asicfamilj Xpressarray II, XPA-II. Kretsarna är ett slags halvfabrikat som kan användas för att ersätta FPGA:er med en storlek på upp till 3,9 miljoner grindar.

- Vi siktar på att ersätta FPGA:er som är ett par år gamla. Det tar ju ett tag från det att en FPGA lanseras tills dess att produkterna kommer upp i volymer, säger Vince Hopkin som är chef för AMI Semiconductors strukturerade asicar.

Den primära måltavlan för XPA-II är därför Alteras Stratixfamilj liksom Virtex II från Xilinx.

- Det handlar i första hand om konstruktioner med en eller två miljoner grindar.

Alternativet för kunderna är att gå till en cellbaserad asic när volymerna går upp men det ser Vince Hopkin inte som särskilt troligt.

- De som behöver så stora volymer att de kan ta startkostnaden på 500 000 till 600 000 dollar för en asic använder bara FPGA:er för utvecklingsfasen.

- Dessutom är FPGA:erna för effektslukande för de flesta handhållna apparater.

Målgruppen för XPA-II är istället produkter som till exempel nätverksutrustning. Brytpunkten när det blir lönsamt att konvertera ligger på tre till fem tusen exemplar per år.

- Där kan man få en kostnadsreduktion på 50 till 70 procent jämfört med att köpa FPGA:er.

"Rabatten" blir större ju fler kretsar man behöver eftersom även en strukturerad asic har en startkostnad. För XPA-II handlar det om 85 000 till 150 000 dollar beroende på storlek.
Exakt hur stor markanden för strukturerade asicar är vill Vince Hopkin inte avslöja.

- Det beror på hur man definierar den men den borde kunna vara en tredjedel av FPGA-marknaden eller runt en miljard dollar per år.

XPA-II familjen finns i storlekar upp till 3,9 miljoner asicgrindar och med minnesblock om 18 kbit som kan konfigureras för att ge ett maximalt minne på 5,6 Mbit.

Logiken kan klockas med 210 MHz vid 1,5 V medan minnet klarar 330 MHz. Effektförbrukning ligger på 55 nW/MHz/grind.

- Det är i samma storleksordning som en cellbaserad asic, säger Vince Hopkin.

Kretsarna blir alltid benkompatibla med de FPGA:er de ersätter.

- Det beror på att alla anslutningar kan programmeras att vara spänningsmatning, jordanslutning eller som in- och utgång.

AMI köper kiselskivorna från en av TSMCs amerikanska fabriker. De är tillverkade i en 0,15 μm-process och har två metallager. Skivorna lagras sedan hos AMI och processas i företagets egen fabb när det är dags för leverans till kunden.

Det AMI gör är att addera fem metallager för ledarmönster liksom ett metallager för kontaktering. Processen som används är på 0,25 μm.

- Att den är lite äldre gör att den är billig och ger ett högt utbyte.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)