JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ministrar fick mutor av Siemens
De mutor som Siemens betalat ut gick till Libyen, Nigeria och Ryssland. I Nigeria gick pengarna i fyra fall till ledamöter av landets regering. Det framgår av dokument som släppts från den domstol i München som hanterar Siemens mutskandal.
Delstatsdomstolen i München namngav i fredags mottagarna av mutor som i 77 fall betalats ut av Siemens under 2002 till 2004. De går i samtliga fall till tre länder - Libyen, Nigeria och Ryssland - och mottagarna är chefer på telekombolag, tjänstemän i statsförvaltningarna eller i vissa fall konsulter. Hela listan har publicerats av tidningen Wall Street Journal.

I fyra fall har Siemens betalat pengarna till nigerianska telekomministrar, direkt eller via ombud. Även ombuden nämns vid namn, liksom de Siemensföreträdare som domstolen binder vid brottet.

De utpekade mottagarna har inte vidtalats innan namnpubliceringen. Nigerianska tidningars webbplatser har under helgen fyllts av artiklar som kräver att åtminstone de fyra ministrarna ställs inför rätta.

De utbetalda summorna varierar, från 1700 euro till en datanätsdirektör i en rysk delstat till 1 miljon euro till en av de nigerianska ministrarna. Lejonparten av pengarna - 10 miljoner euro - gick till olika mottagare i just Nigeria. Knappt två miljoner euro gick till Ryssland och cirka 300 000 euro gick till Libyen.

Totalt har Siemens enligt domstolen betalat ut drygt 12 miljoner euro i mutor. Domstolen dömde den 4 oktober företaget till 201 miljoner euro i böter, och företaget accepterade domen utan överklagan.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)