JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 20 Gbit/s med standardkomponenter
Ett fibermodem som klarar 20 Gbit/s, byggt av vanliga standardkomponenter, har tagits fram av forskare inom ramen för det Acreoledda EU-projektet Alpha.
I det snabbt ökande behovet av bandbredd – forskningsinstitutet Acreo hävdar att konsumentbehovet ökar med 70 procent per år – krävs även nya modem. Med fiber till hemmet, FTTH/B, finns möjlighet att ge slutanvändare över 1 Gbit/s, och hur detta ska ge användarna mest nytta för pengarna är ett av forskningsområdena inom det av Acreo ledda EU-projektet Alpha.

Forskare på brittiska Bangor University, som ingår i projektet, har nu lyckats skrämma upp ett modem till 20 Gbit/s utan att behöva använda några specialdesignade komponenter utan enbart standardvaror från hyllan. Receptet är en modulationsteknik kallad OOFDM, Optical Orthogonal Frequency Division Multiplexing, som enligt Acreo är den hetaste kandidaten att bli implementerad i praktiken i FTTH/B (fibre to the home / building).

Modemet ska enligt Acreo vara lika enkelt att ansluta som dagens, modell "plug-and-play", och ge symmetrisk ned- och uppladdning som är flera tusen gånger snabbare än dagens utan högre kostnad.

– Den praktiska implementationen av OOFDM-teknik i realtid från Bangor University tar oss ett steg närmare uppfyllandet av slutanvändarnas ökande krav på överföringsbandbredd säger Mikhail Popov på Acreo, som är koordinator för hela Alphaprojektet.

Några av fördelarna med OOFDM, förutom att tekniken kan använda billiga standardkomponenter, är att installerad fiber går att återanvända och att tekniken är förlåtande för imperfektioner i fibersystemen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)