JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Google visar egna datorer

Google visar egna datorer

Efter åratal av spekulationer har Google visat upp de första datorerna som ska säljas med företagets eget operativsystem Chrome OS. Acer och Samsung är tillverkarna.
Datorerna, döpta till Chromebook, ser ut som ordinära laptops och ska enligt specifikationen klara en hel dags användning på en laddning. Ett viktigt försäljningsargument är att de bygger på Googles eget webborienterade operativsystem Chrome OS, som enligt Google har så mycket inbyggd säkerhet att något antivirusprogram inte behövs.

Både Acer och Samsung bygger sina Chromebookdatorer på Intels Atom med dubbla kärnor. Samsungs version är aningen kraftfullare, den klarar 8,5 timmars drift, har 12,1-tumsskärm och väger 1,5 kg, att jämföra med Acers som klarar 6 timmars drift, har 11,6-tumsskärm och väger 1,3 kg.

I Googles erbjudande ingår också en molntjänst, Chromebooks for Business and Education, där användaren kan få stöd och uppdateringar.

Säljstart är planerad till 15 juni i en rad länder, dock inte Sverige. Några priser är ännu inte offentliggjorda för datorerna, dock kommer molntjänsten att kosta mellan 20 och 28 dollar i USA.

Enligt Google kommer vi snart också att få se Chromebooks som körs på Armprocessorer – Chrome OS är baserat på Linux som fungerar lika bra under Arm som under x86.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)