JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Acreo och Chalmers återvinner jordartsmetaller

Acreo och Chalmers återvinner neodyn

Både Acreo och Chalmers är med i det nya europeiska, tvärvetenskapliga konsortiet Remanence som ska hitta metoder att återvinna sällsynta jordartsmetaller ur kasserat elektronikskrot. Fokus ligger på neodyn
Förutom Acreo Swedish ICT och Chalmers Industriteknik ingår ytterligare två svenska partners i Remanenc-konsortiet - Optisort AB och Stena Technoworld AB.

Tanken med Remananence, som finansieras av det sjunde europeiska ramprogrammet FP7, är att samla europeiska magnettillverkare, återvinningsföretag, forskningsinstitut och högskolor för att hitta metoder att öka återvinningen av sällsynta jordartsmetaller ur kasserat elektronikskrot i befintliga avfallsflöden.

I fokus står de superstarka neodym-magneterna som förutom neodym innehåller järn och bor. Dessa extremt kraftiga permanentmagneter används i hårddiskar, högtalare, mobiltelefoner, elmotorer och generatorer, bland annat i vindkraftverk.

Acreo, som bidrar med sin kompetens inom magnetiska sensorsystem, ger i ett pressmeddelande exempel på hur neodym ska återvinnas.

- Målet är att återskapa neodym i en form som lätt kan återföras till befintlig magnetproduktion med minsta möjliga energiförbrukning och till låga produktionskostnader - och med bibehållen prestanda i de magnetiska egenskaperna av de producerade neodym-magneterna.

- För att lyckas med det måste avancerade sensorer och mekaniska sorterings- och separationsmetoder utvecklas, skriver Acreo i pressmeddelandet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)