JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Med en teknik kallad VDSL2 Vectoring lovar Alcatel-Lucent att bredbandsabonnenter kan få drygt 100 Mbit/s via telenätets kopparledningar, på avstånd där konventionell VDSL2 klarar 60 Mbit/s.
Med vektorisering av signalerna går det att öka brusreduceringen och nå datatakter nära den teoretiska maxgränsen. I praktiken innebär det mellan 100 och 110 Mbit/s på avstånd upp till 300 m, vilket torde vara fullt tillräckligt för de flesta tillämpningar i flerbostadshus.

På längre avstånd minskar skillnaden – vid 1000 m ger VDSL2 med vektorisering cirka 40 Mbit/s, medan konventionell VDSL2 ger runt 30 Mbit/s, se diagrammet nedan. Uppgifterna kommer från Alcatel-Lucent som provat tekniken i fält i en rad länder – Belgien, Österrike, Schweiz, Frankrike, Luxemburg och Turkiet.

Vektoriseringen går ut på att kontinuerligt och dynamiskt mäta och släcka ut överhörning mellan linjer, och på så sätt låta varje kopparlinje fungera som om den var opåverkad av grannarna. Tekniken är dataintensiv, vilket gör den bäst lämpad för ett måttligt antal linjer. De typiskt några hundra som matas av en fiber till källaren i ett flerbostadshus är ett bra exempel, enligt Alcatel Lucent. I en sådan konfiguration går det också att mäta med bra resultat på alla linjer.

För operatörerna innebär tekniken att bandbredden kan ökas snabbt utan större investeringar.

Alcatel är på intet sätt ensamt om att marknadsföra vektoriserad VDSL2. Ericsson är också inne på tekniken (länk), liksom Nokia Siemens Networks (länk) och Huawei (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)