JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Teleoperatörer, fordonsindustri, tillverkare och forskare samlas under EU-projektet Metis för att skissa upp en framtid för trådlös kommunikation efter år 2020.
SÅ TÄNKER MAN KRING 5G
Magasinet Elektroniktidningen skrev om ”5G” i en artikel i marsnumret i år. Det kan tankas hem här (pdf). Se sidorna 26 till 28. Författare är Ulf  Seijmer på Induo som distribuerar kommunikationslösningar för trådlösa och fasta nät.
Fjärde generationens mobilnät i form av LTE har just börjat ta fart. NU är det dags att se fram mot nästa steg, tycker EU, och startar projektet Metis, med den långa betydelsen ”Mobile and wireless communications Enablers for the Twenty-twenty (2020) Information Society”.

Projektet skickade ut sin första pressrelease i förrgår och startar nu.

Trådlös datatrafik väntas öka tusenfalt i volym under de kommande tio åren, enligt EU:s pressmeddelande om Metis. Antalet uppkopplade apparater kommer att röra sig om tiotals miljarder och användningsfallen kommer att se annorlunda ut med kommunikation mellan maskiner och mellan människa och maskin.

Högre kapacitet, energisnålare, billigare, skalbarare, flexiblare, robustare, och bättre på att utnyttja radiospektrum – det är de mål Metis sätter upp för morgondagens trådlösa infrastruktur som etiketteras som ”5G” inom citationstecken.

Metis ska ta fram en systemmodell och undersöka och demonstrera dess komponenter och egenskaper.

Siktet är inställt på europeiskt ledarskap. Men EU vill också gärna se en global konsensus formas kring hur 5G-tekniken ska se ut, innan man går så långt som till standardisering. Därför kommer Metis att ha kontakter med ITU-R liksom statliga och regionala myndigheter.

Metis sorterat under EU:s sjunde ramprogram för forskning och utveckling (FP7) och får 16 av en total budget på 27 miljoner euro därifrån.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)