JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Martin Gren AxisFörstapris till Axis

Axis nätverkskamera står som vinnare när Svenska Elektro- och Dataingenjörers Riksförening delar ut sitt ingenjörspris, SER-Prize, för första gången. Med en världsledande produkt och 500 aktiva ingenjörer i Lund, är företaget ett föredöme för svensk ingenjörskraft.
Så är det beslutat. Axis i Lund tar hem SER-Prize 2013 – en statyett och 20 000 kronor – för sin nätverkskamera, som utvecklats under 17 år och idag sysselsätter 500 ingenjörer i Lund. Personerna bakom Axis framgångsrika kamerautveckling är Carl-Axel Alm, Gunnar Dahlgren, Martin Gren, Per Kannermark och Stefan Lundberg – alla är fortfarande verksamma i företaget.

Syftet med det SER:s nyinstiftade pris – som delas ut på föreningens årsmöte den 18 april – är att lyfta fram den viktiga roll som elektro- och dataingenjörer har i dagens samhälle.

Juryn motiverar också sitt beslut med orden ”Axis nätverkskamera var först i sitt slag i världen och är idag en unik och världsledande produkt skyddad av ett stort antal patent. Företaget bakom Axis är också mycket framgångsrikt och sysselsätter idag cirka 500 ingenjörer i Lund. En bra och inspirerande rollmodell för svenska elektro- och dataingenjörer!”

Förutom det stora priset, delas även SER-Junior Prize ut för första gången till det bästa examensarbetet eller doktorsavhandlingen inom smart och hållbar samhällsutveckling.

Här är det Max Morén på Centre for Image Analysis i Uppsala som står som vinnare med sitt examensarbete ”Efficient Volume Rendering on the Face Centered and Body Centered Cubic Grids”.

Juryns motivering lyder ”Examensarbetet handlar om optimering och visualisering av volymbilder, en spännande ny teknik som kommer att få stort genomslag inom hälso- och sjukvården och som pedagogiskt hjälpmedel. Tekniken sänker bandbreddskrav och kostnader för dataöverföring, lagring och bearbetning vilket även bidrar till att göra användningen av volymbilder tillgänglig i alla delar av världen!”

Även Max Morén får en statyett, liksom 10 000 kronor.

Juryn består av representanter från SER, elektronik- och databranschen, KTH, Sics samt Elektroniktidningen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)