JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Göteborg får ansvar för Huaweis mikrobasstationer

Göteborg får ansvar för Huaweis mikrobasstationer

Den kinesiska telekomjätten Huawei har gjort Göteborgskontoret till globalt centrum för mikrobasstationer och antenner. Företaget har anställt Bluetests tidigare vd Mats Andersson för att få fart på verksamheten.
– Det känns jättebra att ha fått ansvar för helheten, att ta fram specifikationen för nästa generations mikrobasstation inklusive rf, basband och antenner, säger Mats Andersson som är chef för Huaweis Göteborgskontor.
Företagets kontor i Stockholm har dessutom ansvar för specifikationen till nästa generations makrobasstationer och samarbetar tätt med Göteborgskontoret.

Mikrobasstationerna ska ge högre kapacitet genom att täcka mindre ytor än de klassiska makrobasstationerna som används idag. De är tänkta för till exempel köpcentrum, flygplatser, sportarenor, konferensanläggningar och liknande platser där det finns många mobilanvändare på liten yta.

– Då handlar det inte om hög uteffekt, utan om att utnyttja den miljö som finns med mycket reflektioner.

Det ställer såklart stora krav på antennsystemen som kan använda olika former av diversitet, som spatiell diversitet och polarisation. Dessutom är det inte standardiserat hur antennerna ska se ut vilket lämnar fältet öppet för kreativiteten. Och i Göteborg finns lejonparten av den svenska antennkompetensen.

När det så småningom är dags att omsätta specifikationerna till produkter kommer det att ske i Kina. De första mikrobasstationerna man specificerar i Göteborg förväntas se dagen ljus runt 2014.

– På Huawei är medelåldern kanske 30 år, de är jätteduktiga på rf och basband, och snabba på att bygga prototyper, men de har inte samma systemkunskap som här.

Kina beundrar Ericsson
En viktig länk till Kina är därför de kinesiska ingenjörer som Huawei skickar till Sverige på två- till fyraårskontrakt. Det finns såklart en hel del kulturskillnader mellan länderna men tar man det bara på rätt sätt är det inget problem, enligt Mats Andersson.

– Ericsson är ett företag man beundrar i Kina och de är fascinerade av att det kommer från ett så litet land som Sverige.

Dessutom kommer Jan-Ove Waldner från Sverige och pingis är som bekant en mycket stor sport i Kina. Så när anställda på Huawei får möjlighet att söka sig utomlands kommer Sverige högt upp på önskelistan.

– Vad jag sett på mina 3,5 månader så jobbar de på ett väldigt svenskt sätt. Det kostar Huawei en hel del att ha resurser här, så det vore konstigt om de skulle göra på något annat sätt.

Att han själv hamnade på Huawei berodde på att han råkade läsa en platsannons där företaget sökte en chef till Göteborgskontoret. Verksamheten där startade redan 2008 och har sysslat med lite olika saker och som mest har kontoret haft runt 30 anställda. Idag är man tillbaka på den siffran efter att ha anställt en handfull personer under hösten.

– Det har gått jättebra att rekrytera folk. När jag träffar före detta kollegor och berättar vad jag gör nu tycker de att det är positivt och vi har också fått många förfrågningar.

Men för att platsa ska man ha jobbat tio, femton år och dessutom ha spetskompetens.

– Förhoppningen är att vi hittar ytterligare fem till tio personer i år, säger Mats Andersson.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)